Nenasýtené mastné kyseliny

Späť do slovníka

Nenasýtené mastné kyseliny pôsobia na telesné orgány, ale aké ďalšie dôležité funkcie zastávajú v ľudskom tele?

Už od malička nás rodičia nabádali k správnemu zloženiu jedálnička, v ktorom by mali byť obsiahnuté hlavne zdravé tuky. Bez nich totiž naše telo nedokáže využiť niektoré vitamíny. Napríklad vitamíny A, E, D a K sa rozpúšťajú výhradne v tukoch, inak je naše telo nie je schopné spracovať. Je však rozdiel medzi jednotlivými tukmi. Existujú tuky zdraviu prospešné a zdraviu škodlivé. Nenasýtené mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na metabolické procesy aj na produkciu hormónov. Práve v tukoch sa nachádzajú nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny.
Všeobecne sú tuky základnou zložkou potravy, rovnako tak ako bielkoviny a sacharidy. Sú základným zdrojom energie pre ľudské telo a zastávajú dôležitú úlohu pre správny vývoj orgánov aj pre ich správnu funkciu. Vedeli ste, že napríklad mozog obsahuje najviac tukov zo všetkých orgánov v ľudskom tele? Takmer dve tretiny jeho váhy sú tvorené tukmi, v značnej časti ide práve o omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny. Mozog je tvorený miliardami mozgových buniek zvaných neuróny. Tie sú medzi sebou zložito prepojené. Pre ich správnu funkciu je potrebné konzumovať dostatočné množstvo nenasýtených mastných kyselín.
Nenasýtené mastné kyseliny sú oproti nasýteným mastným kyselinám považované za zdravé. Tie totiž oproti nasýteným mastným kyselinám znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Aj keď bude jedálniček tvorený z veľkej väčšiny týmito kyselinami, ich konzumácia nevedie k obezite, pretože tieto tuky nemajú tendenciu ukladať sa v tele vo forme prebytočných tukov.

Medzi najdôležitejšie nenasýtené mastné kyseliny patria Omega 3 a Omega 6

Nenasýtené mastné kyseliny možno rozdeliť jednoducho na nenasýtené (mononenasýtené) a viacnásobne nenasýtené (polyénové).
Monoénové mastné kyseliny pôsobia priaznivo na zdravie. V ľudskom tele majú dôležitú úlohu, a to znižovať hladinu cholesterolu. Aj keď jeho hladinu nemenia, znižujú jeho nebezpečnú (LDL) frakciu a zvyšujú prospešnú (HDL) súčasť. Zdrojom monoénových mastných kyselín je olivový olej a olivy, avokádo a orechy.
Polynenasýtené mastné kyseliny si telo nedokáže vyrobiť samo. Preto ich musíme prijímať stravou. Hladinu cholesterolu v krvi väčšina z nich znižuje, niektoré zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Zdrojom polynenasýtených mastných kyselín sú rastlinné oleje, napríklad repkový, slnečnicový, sójový. Margaríny z nich vyrobené sú prirodzeným zdrojom týchto tukov. Obsiahnuté sú tiež v značnej miere v rybom mäse.
Medzi najdôležitejšie nenasýtené mastné kyseliny radíme Omega 3 - kyselina alfa-linolénová, ALA a Omega 6 - kyselina gama-linolénová, GLA. Zdrojom Omega 6 kyselín sú predovšetkým rastlinné oleje, napríklad olivový alebo ľanový. Najviac Omega 3 mastných kyselín sa nachádza v mandliach, vlašských, pekanových, búrskych orieškoch. Dôležitá je tiež konzumácia ľanových, slnečnicových alebo šalvia semienok. Bohatým zdrojom Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín sú aj ryby a morské plody. Najmä tuniak, losos a sardinky.
Všeobecne zdraviu prospešné Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny väčšina z nás prijíma v menšom množstve, než koľko je potrebné. Hlavným dôvodom je fakt, že sú obsiahnuté len v niekoľkých vyššie zmienených potravinách. Z hľadiska nutričného významu sú však najlepším zdrojom morské ryby. Ďalším dôvodom môže byť aj skutočnosť, že si mnoho ľudí pri chudnutí vyberá len potraviny s malým obsahom tuku a v skupine rýb dávajú prednosť treskám. Toto rozhodnutie však nie je úplne správne. Tuk rýb potrebujeme pre ich dôležitú časť, práve pre tieto nenasýtené mastné kyseliny.

Najdôležitejšie účinky Omega 3 a omega 6 mastných kyselín na ľudské zdravie

Konzumácia Omega 3 a Omega 6 výrazne znižuje vznik najrôznejších chorôb. Môžu fungovať aj ako riešenie k už vzniknutým zdravotným problémom. Pôsobia totiž protizápalovo a pozitívne ovplyvňujú nervový systém aj tráviacu sústavu. Z týchto dôvodov odporúča konzumáciu Omega 3 a 6 napríklad aj pečeňová diéta, ktorá naopak nezdravé tuky obmedzuje. Aké sú hlavné pozitívne účinky nenasýtených mastných kyselín pre ľudské zdravie?
  • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
  • zlepšujú funkcie centrálneho nervového systému
  • podporujú správny vývoj mozgu
  • podporujú pamäť
  • podporujú duševné zdravie
  • pomáhajú k správnej činnosti srdca
  • pomáhajú cievnemu systému
  • obmedzujú výskyt opuchov
  • majú pozitívny vplyv na alergie
  • prínosom sú pri liečbe ADHD
Omega 3 a Omega 6 nenasýtené mastné kyseliny na seba navzájom pôsobia. Je dôležité preto medzi nimi nastaviť rovnováhu. Napríklad Omega 6 môže v niektorých prípadoch podporovať tvorbu zápalov, naopak omega 3 tvorbu zápalov obmedzuje. Pri skladbe svojho jedálnička ho nastavte tak, aby v ňom boli obe mastné kyseliny v rovnováhe.

Aké majú účinky nenasýtené mastné kyseliny pre ľudský organizmus?

Nenasýtené mastné kyseliny pôsobia blahodarne na zdravie nášho srdca, jeho správnu činnosť. Okrem toho tiež pomáhajú na cievy. Sú hlavným zdrojom pre správne fungovanie kĺbov a kĺbových chrupaviek. Podľa najnovších poznatkov majú preukázateľne pozitívny vplyv aj na činnosť mozgu. U detí podporujú správny vývoj mozgových funkcií a pomáhajú udržiavať koncentráciu, v dospelom veku spomaľujú starnutie mozgu spojené s rizikom vzniku Alzheimerovej choroby. Majú tiež významný vplyv na imunitný systém. Podľa lekárskych štúdií majú nenasýtené mastné kyseliny priamy podiel na vzniku, vývoji a priebehu atopických ekzémov a astmy u detí.
Nenasýtené mastné kyseliny sú nepostrádateľné u chorých s diabetes mellitus - cukrovkou. Osoby postihnuté cukrovkou sú až päťnásobne častejšie vystavení riziku srdcových a cievnych chorôb ako priemerná populácia. Ak chorí s cukrovkou dodržiavajú lekárom odporúčanú diétu a užívajú svoje predpísané lieky, dostatočne vysoký príjem nenasýtených mastných kyselín im pomáha znížiť už tak vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení na minimum.

Nenasýtené mastné kyseliny sú dôležité pre tehotné ženy aj malé deti

Každá nastávajúca mamička chce dať svojmu bábätku len to najlepšie. Preto sa nesmie zabúdať na to, že zdravie dieťaťa začína už počas tehotenstva. Správne zložený jedálniček v tehotenstve by mal byť rozmanitý a bohatý práve na nenasýtené mastné kyseliny. Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) majú vplyv na zdravie dieťaťa dokonca už pred jeho narodením. Tieto kyseliny počas tehotenstva ovplyvňujú rast a vývoj plodu, predovšetkým jeho mozgu a centrálnej nervovej sústavy. Chránia ho aj pred rizikom predčasného narodenia.

Majú nenasýtené mastné kyseliny nejaké negatívne účinky na ľudské zdravie?

U konzumácie nenasýtených mastných kyselín neboli preukázané žiadne kontraindikácie. Zdraviu prospešné tuky výrazne podporia váš zdravotný stav aj bez drastických diét alebo odopierania si obľúbených pokrmov. Nebojte sa preto nenasýtené mastné kyseliny zaradiť do svojho jedálnička aj v čase, keď pracujete na redukcii hmotnosti. Tieto tuky naštartujú váš imunitný systém a dodajú vám potrebnú energiu pre šport aj ďalšiu fyzickú záťaž.


Orechy sú veľmi bohaté na omega nenasýcené mastné kyseliny

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar