Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k správnej funkcii mozgu a srdca. Aký je ich ďalší význam?
Omega 3 mastné kyseliny sú pre naše telo obzvlášť
dôležité. Počúvame o nich v reklamách časopisov aj v televízii. Pretože ide o
nenahraditeľné esenciálne látky, ktoré si naše telo
nevie vyrobiť samo, musíme ich prijímať v
potrave. Pretože naša kuchyňa neobsahuje toľko surovín, ktoré
Omega 3 mastné kyseliny prirodzene obsahujú, dopĺňame ich najčastejšie
formou najrôznejších tabliet. PPridávané sú napríklad aj do
margarínov. Pre naše telo sú nevyhnutné v oblasti správnej
funkcie mozgu, srdce aj na
redukciu váhy.
"Rybí tuk" chýba všetkým cicavcom, nielen ľuďom!
Z detstva tieto dôležité tuky poznáme skôr pod označením "Rybí tuk." Hlavne babičky nám hovorievali, aby sme pravidelne jedli
morské ryby, ovocie a orechy. O pozitívnych účinkoch
Omega 3 sa začali vedci zaoberať až vtedy, keď si všimli, že
Eskimáci len zriedka trpia
reumatoidnou artritídou - zápalovým ochorením kĺbov a chrupaviek,
srdcovými a cievnymi chorobami, hoci je ich strava veľmi mastná a plná tulenieho,
rybieho a veľrybieho tuku. Po určitej dobe skúmaní vedci zistili, že všetky tieto potraviny majú vysoký obsah
nenasýtených mastných kyselín. Ich nedostatok nielen v ľudskom tele, ale v tele všetkých cicavcov, vedie k najrôznejším zdravotným problémom.
Našťastie sú tieto tuky obsiahnuté v rôznych potravinách, ktoré sú obsiahnuté naprieč celou sezónou. Predovšetkým v lete a na jeseň sa väčšina bylinožravcov aj všežravcov snaží obstarať zásoby z najrôznejších semien a plodov. Tie sú bohaté práve na
PUFA Omega 3 mastné kyseliny. Mäsožravce získajú potrebné množstvo tejto látky jednoducho pojedaním bylinožravcov a pre iné podnebné pásy to platí podobne.
Omega 3 mastné kyseliny poteší športovcov, starých rodičov aj nenarodené bábätká
Omega 3 mastné kyseliny ú podľa štúdií zahrnuté v
rybách odchytených
vo voľnej prírode. Ak sa vám podarí zistiť, v akých vodách plávali ryby, ktoré sa chystáte kúpiť, vyberte si
lososa, ktorý obsahuje najviac množstva
omega 3. Ďalej vyberajte
ančovičky, celé sardinky (aj s kosťami) sleď, makrelu, pstruha, mečiara a tuniaka.
Omega 3 mastné kyseliny sú ďalej obsiahnuté vo
vlašských orieškoch, ľanových semienkach a chia semienkach. PUFA omega-3 ale nájdete takmer vo všetkých semienkach a orechoch. Nesmieme zabúdať ani na rastlinné oleje. Najlepšie sú z "omega hľadiska":
kokosový, repkový a olivový olej. Naopak toľko odporúčaný slnečnicový má prospešných trojok len málo a navyše je na smaženie úplne nevhodný.
Rybí olej je samozrejme k dispozícii aj v podobe tabliet. Ale radšej voľte osvedčené produkty, ktoré garantujú
odporúčanú dennú dávku. Tá je rozdielna pre športovcov, seniorov alebo tehotné ženy.
Omega 3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre
správny vývoj plodu. Každej nastávajúcej mamičke odporúčame jesť aspoň dvakrát týždenne morské ryby a dopĺňať chýbajúce
Omega 3 vhodnými doplnkami stravy. Toto odporúčanie sa samozrejme týka nielen tehotných žien, ale nás všetkých, ktorí dbáme o svoje zdravie.
Ako sú Omega 3 mastné kyseliny prospešné pre naše telo?
Omega 3 mastné kyseliny sú neoddeliteľnou súčasťou
bunkových membrán. Vďaka nim sú membrány priepustnejšie a bunky medzi sebou dokážu ľahšie komunikovať. To je dôležité napríklad pre
neurotransmitery potrebné na navodenie
dobrých pocitov, ako sú
dopamín a
serotonín. Tieto hormóny sa môžu vďaka
Omega 3 mastným kyselinám lepšie dostať do bunky a z nej oveľa ľahšie. A tak navodzujú lepšiu náladu. Preto sa v súčasnosti vedci zameriavajú na vplyv
Omega 3 mastných kyselín pre liečbu depresií.
Významný vplyv majú tieto tuky na problémové
správanie, myslenie a prežívanie. Pozitívne pôsobia na
vývoj mozgu ľudského plodu. Množstvo
omega 3 mastných kyselín v strave tehotných žien pomáha určiť
inteligenciu dieťaťa, jeho
motorické zručnosti, ale aj sklon k
antisociálnemu správaniu. Vedci dokázali, že deti, ktoré majú dostatočný prísun
Omega 3 mastných kyselín, sa ľahšie
učia hovoriť a mávajú
väčšiu slovnú zásobu. U týchto detí bola zaznamenaná väčšia
ostrosť videnia, súvisiaca s priestorovou orientáciou alebo schopnosťou uchopovať predmety. V priebehu tehotenstva čerpá plod
omega-3 nenasýtené mastné kyseliny z placenty, po narodení dieťaťa je najdôležitejším príjmom práve materské mlieko.
Omega 3 mastné kyseliny sú obsiahnuté v materskom mlieku
Nie nadarmo pediatri odporúčajú mamičkám, aby čo najdlhšie svoje deti dojčili materským mliekom. Hoci je umelá výživa na veľmi dobrej úrovni, ideálnu výživu pre vaše bábätko neustále predstavuje materské mlieko. To obsahuje prirodzený zdroj živín aj vody a plne uspokojuje potreby dojčaťa. Dojčené deti v priemere lepšie prospievajú a sú odolnejšie voči infekciám a alergiám.
Ďalšie dôležité živiny obsiahnuté v materskom mlieku sú cukry, vitamíny, bielkoviny a minerálne látky. Veľmi zaujímavý je obsah nenasýtených mastných kyselín v materskom mlieku. Tie tvoria celých 57 % všetkých tukov. Tuky sú tu ale zložkou veľmi premenlivou, ich množstvo totiž priamo súvisí so stravou matky. Na tuk je bohaté predovšetkým tzv. “zadné mlieko”, ktoré dieťaťu poskytuje značnú časť potrebnej dennej energie. Toto mlieko dieťa saje až na konci dojčenia. Doba dojčenia by nemala byť nijako obmedzená.
Kedy sa odporúča vyšší prísun Omega 3 mastných kyselín?
Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky, čo pomáha pri liečbe prakticky všetkých degeneratívnych chorôb od ochorení srdca až po Alzheimerovu chorobu. Priaznivo pôsobia na
cirkuláciu krvi, pôsobia na
riedenie krvi a podieľajú sa na
zníženiu krvného tlaku. Sú nepostrádateľné pre diabetikov z hľadiska zlepšenia metabolizmu inzulínu a glukózy.
Omega 3 mastné kyseliny sa odporúčajú konzumovať u civilizačných chorôb, ako je napríklad:
- Vysoký krvný tlak - vedci prišli celkom so 17 štúdiami, ktoré potvrdili, že príjem 3 g rybieho oleja denne môže znížiť krvný tlak u neliečenej hypertenzie.
- Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolov - hlavne Eskimáci alebo obyvatelia Stredomoria majú vysoký podiel dobrého HDL cholesterolu a nízku hladinu triacylglycerolov (krvný tuk). Štúdie potvrdzujú, že pravidelný denný prísun Omega 3 zlepšuje pomer HDL / LDL cholesterolu a znižuje sa hladina triacylglycerolov.
- Srdcové choroby - Omega 3 mastné kyseliny sú priamym ochrancom nášho srdca a ciev. Ukazuje sa, že rybí olej u ľudí, ktorí prekonali infarkt myokardu, znižuje riziko úmrtia a ďalej tiež znižuje riziko mozgových príhod a vznik srdcových arytmií. Taktiež zabraňuje rozvoju aterosklerózy a vzniku plakov na cievnych stenách.
- Cukrovka - ľudia s ochorením diabetes mávajú často zníženú hladinu triacylglycerolov a HDL cholesterolu. Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu krvného tuku a zvýšiť hladinu HDL cholesterolu a tým zlepšiť klinický stav ľudí trpiacich diabetom.
- Alergie - Omega 3 majú pozitívne účinky na najrôznejšie alergie. Sú vhodné u všetkých foriem alergií, ako je sezónna nádcha, ekzémy, astma, apod.
- Reumatoidná artritída - trápi stále vyššie percento populácie. Omega 3 redukujú symptómy, ako sú bolesti kĺbov a ranná stuhnutosť kĺbov.
Aká je odporúčaná denná dávka Omega 3 mastných kyselín?
Hoci neexistuje odporúčaná denná dávka konzumácie
Omega 3 mastných kyselín, najvýznamnejšia zdravotnícka organizácia WHO a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA odporúčajú zdravým dospelým
prijímať 250 - 500 mg Omega 3.
Tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča pridať k vyššie uvedenému množstvu ešte ďalších 200 mg kyseliny dokosahexaenovej (DHA).
Pre zmiernenie prejavov najrôznejších
ochorení sa odporúča konzultácia
Omega 3 mastných kyselín s vaším lekárom.
Nezabudnite na to, že ak užívate
Omega 6 mastné kyseliny, ovplyvňujete tak vašu dennú potrebu
Omega 3 mastných kyselín. Napríklad, ak znížite príjem
omega 6 mastných kyselín, môžete tým tiež znížiť vašu dennú potrebu
omega 3 mastných kyselín.