Omega 6 mastné kyseliny pri správnom pomere konzumácie majú blahodarný vplyv na naše zdravie
Omega 6 mastné kyseliny sú takzvané
polynenasýtené mastné kyseliny, do ktorých sa radia tiež
omega 3.
Omega 6 sú pre naše telo nevyhnutné. Pretože naše telo nemá enzýmy, ktoré by ich produkovali, musíme ich získať
zo stravy.
Omega 6 nenasýtené mastné kyseliny sú pre naše zdravie úplne
nevyhnutné. Spolu s
Omega 3 mastnými kyselinami hrajú kľúčovú úlohu pre správnu
funkciu mozgu, jeho
normálny vývoj a rast. Tiež pomáhajú stimulovať
obnovu kože a rast vlasov. Podporujú
zdravie kostí a
reprodukčnú sústavu.
Pozor na správny pomer Omega 3 a Omega 6
Omega 6 mastné kyseliny sú pre naše telo veľmi dôležité. Pozor však na ich vyššie dávky. Tie môžu mať pre naše zdravie
opačné účinky. Dôležitá je ich konzumácia spolu s
Omega 3. Naša strava by mala obsahovať vyvážený pomer medzi
Omega 3 a Omega 6 približne 3: 1.
Aj keď sú
polynenasýtené mastné kyseliny pre naše telo prirodzeným
zdrojom energie, sú to tiež
biologicky aktívne tuky, ktoré majú dôležitú úlohu vo
zrážaniu krvi a
regulácii zápalov. V našom tele sú všeobecne
Omega 6 považované za
prozápalové, zatiaľ čo
Omega 3 pôsobia
protizápalovo. Zápaly pritom zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme.
Je preto dôležité jesť viac
Omega 3 než
Omega 6. Naše západoeurópske stravovacie návyky však vedú k zlej konzumácii týchto dvoch tukov, a to pokojne 16: 1 v prospech
Omega 6. Nevyvážená konzumácia Omega-6 a
Omega-3 v strave je pre ľudské zdravie škodlivá a môže viesť k sérii chronických ochorení.
Aké účinky majú Omega 6 mastné kyseliny na naše zdravie?
- Reumatoidná artritída - Omega 6 pomáhajú znižovať bolesti, opuchy a ranné stuhnutie kĺbov.
- Diabetická neuropatia - užívanie GLA znižuje symptómy nervovej bolesti.
- ADHD - podľa vedeckých štúdií majú deti trpiace poruchami osobnosti nižšiu hladinu Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín. Štúdie naznačujú, že užívanie suplementov môže zlepšiť symptómy tohto ochorenia.
- Hypertenzia - spolu s Omega 3 pomáhajú Omega 6 znižovať vysoký krvný tlak
Aké problémy sa môžu vyskytnúť pri zvýšenej konzumácii Omega 6 oproti Omega 3?
Pre naše zdravie je dobré
znížiť príjem Omega 6 mastných kyselín. Preto odporúčame vyhýbať sa spracovaným semenným a rastlinným olejom s vysokým obsahom
Omega 6 a tiež spracovaným potravinám, ktoré ich obsahujú. Medzi produkty s vysokým obsahom
Omega 6 patrí napríklad
slnečnicový, kukuričný, sójový alebo požltový olej a priemyselne spracované potraviny s obsahom týchto tukov. Vysoký obsah
Omega 6 v sebe obsahujú
vlašské orechy, slnečnicové semienka, kešu orechy či
mandle. Naopak olivový olej, palmový olej, kokosový olej, maslo a bravčová masť majú relatívne nízky obsah omega-6.
Zvýšená konzumácia
Omega 6 so zníženým príjmom
Omega 3 vedie k
zápalovým ochoreniam a iným stavom, ako sú rôzne
kardiovaskulárne ochorenia, stukovatenie pečene, obezita, cukrovka, reumatoidná artritída, zápalové ochorenie čriev, Alzheimerova choroba a pod.
Ako sa stravovať, aby boli Omega 6 a Omega 3 v rovnováhe?
Aby ste získali správny pomer medzi
Omega 3 a
Omega 6, nemusíte nutne počítať gramy príjmu jednotlivých tukov. Stačí sa zamerať na
pestrú a vyváženú stravu. Nezabúdajte na pravidelnú konzumáciu
morských rýb, ideálne 2 x týždenne. Ideálna je tiež konzumácia ľanového oleja, ktorý si môžete pridať do šalátu.
Spolu so správnymi olejmi sú dobrou voľbou margaríny s obsahom
Omega 3 a v menšom množstve
Omega 6. Zaraďte do svojho jedálnička
avokádo, semená a orechy. Tie ale v rozumnom množstve, cca 1 - 2 polievkové lyžice denne.
Ako sa prejavuje prebytok Omega 6 v našom tele?
V prípade prebytku sa nám môže
oslabiť imunitný systém, preto ľahšie podľahneme rôznym nákazám. U osôb trpiacich na zmeny nálad sa môžu vyskytnúť
silnejšie depresie. Častokrát nerovnováha mastných kyselín
Omega 3 a
Omega 6 môže spôsobovať
nadváhu. Vo vážnejších prípadoch vzniká riziko
zápalových procesov, srdcovo cievnych ochorení, ako je
srdcový infarkt, mozgové príhody a
kôrnatenie žíl.