Pektíny sú lineárne polysacharidy, obsiahnuté v ovocí. Najviac zastúpené sú v jablkách, marhuliach alebo napríklad grapefruitu. Pre telo je pektín dôležitý pre správne zažívanie.
Čo sú pektíny
Pektíny sa objavujú ako lineárne polysacharidy predovšetkým v ovocí, z ktorých sa používajú na ďalšie spracovanie. Prvýkrát bola táto látka popísaná už v roku 1825. Ako ideálny doplnok k príprave marmelád a pre svoje zahusťovacie schopnosti bol však používaný oveľa skôr. Pektíny sa prirodzene vyskytujú v prírode, hlavne v šupkách ovocí a v bunkových stenách rastlín.
Vďaka záslužnej funkcii sú pektíny používané v mnohých potravinách. Majú tiež stabilizačnú a spájajúcu funkciu. Obsiahnuté sú v marmeláde, džemoch, zmrazených potravinách, sirupoch, dressingoch, želé cukríkoch aj ako náhradka tuku v pekárenských a cukrárenských výrobkoch. Pektín sa používa aj v medicíne ako podporný prostriedok v boji proti hnačkám, v špeciálnych zdravotníckych lepidlách a v prípravkoch pre hojenie rán.
K čomu slúžia pektíny
Pektín, takzvaný protopektín, je nerozpustný vo vode. S účinnosťou kyselín alebo protopektináz je vo vode rozpustný. Vyniká schopnosťou viazať na seba vodu, preto sa podieľa na hospodáreniu buniek s vodou. Veľký význam má pri dozrievaní ovocia, a to premenou nerozpustných pektínov na rozpustné. Podobnú funkciu zastáva pri opadávaniu listov zo stromov alebo pri máčaniu ľanu v priemysle.
Získanie pektínov a ich označenie
Pektín sa získava zo šupiek citrusových plodov. Následne je chemicky upravený soľami a cukrami. Určený je pre cukrársku výrobu a pri zaváraní. Čím viac má ovocie pektínu, tým lepšie džem zhustne. Všeobecne platí pravidlo, čím viac je ovocie zrelé, tým viac pektínu obsahuje. Množstvo pektínu sa líši samozrejme aj podľa druhu ovocia. Ovocie s vysokým podielom pektínu je napríklad jablko, ríbezle, citrusové plody. Málo pektínu je obsiahnuté v čerešniach, ananásu alebo kiwi.
Pektín ako prídavná látka sa rozlišuje označením E440(i) a Amidovaný pektín čiže Aminopektín sa označuje E440(ii). Líšia sa výrobou aj zložením. Pre výrobu pektínu sa používajú zostatkové časti ovocia z prípravy džúsov. Jedná sa predovšetkým o kôru, dreň alebo šupku. Pektín sa extrahuje za pomocou zriedenej kyseliny chlorovodíkovej pri teplote okolo 80 °C, spolu s prímesou izopropanolu alebo etanolu. Po vyzrážanie pektínu sa oddelí alkohol a vysušením hmoty sa získa konečný produkt pektín E440 (i). Ak sa spolu s kyselinou použije aj hydroxid amónny, získa sa tzv. Amidovaný pektín (aminopektín) - E440 (ii).
Prečo je dôležitý pektín pre ľudské zdravie
Ovocie je prirodzeným zdrojom pektínu a vlákniny. Denne by sme mali prijať okolo 25 až 35 gramov. Pektín je typ vlákniny, nachádzajúci sa v najvyšších koncentráciách citrusových plodov a môže nášmu telu ponúknuť veľa priaznivých účinkov.
Pektín je nestráviteľnou časťou rastliny. Rozdeľuje sa na rozpustný a nerozpustný. Obidve tieto varianty sú pre ľudské telo nenahraditeľné. V ľudskom organizme ako rozpustná vláknina čerpá vodu z tráviaceho traktu a tvorí látku podobnú gélu, spomaľujúcu trávenie. Pektín priaznivo pôsobí v žalúdku na potravu, ktorá sa vďaka nemu správne pohybuje v celom tráviacom systéme.
Jablčný pektín
Vysoko koncentrovaný jablčný pektín je obsiahnutý v šupke a buničine čerstvých jabĺk aj v jablčnom octe. V črevách sa nevstrebáva. Preto je dôležitým prírodným zdrojom vlákniny pre ľudský organizmus a hrá významnú úlohu v črevách. Jablčný pektín okrem správneho zažívania udržuje správnu hladinu krvného cukru v organizme, pretože spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Jablčný pektín zachytáva odpadové látky a podporuje vylúčenie toxických kovov z tela.
Pôsobí ako prevencia pred žlčníkovými problémami. Rozpustná vláknina udržuje správnu hladinu
cholesterolu, pretože na seba viaže žlčové kyseliny a spolu s nimi prebytočný
cholesterol odbúrava.
Vlastnosti jablčného pektínu na ľudský organizmus
- pôsobí pri zápche a podporuje pravidelné vyprázdňovanie
- upravuje funkciu čriev
- upravuje krvný tlak, znižuje vysoký krvný tlak
- uľahčuje vylučovanie toxických látok z tela
- pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
- alkalizuje krv
Rakytníkový pektín
Pektín obsiahnutý v rakytníku na seba viaže soli rádioaktívnych aj ťažkých kovov. Napríklad zmenšuje alebo zastavuje vstrebávanie olova žalúdkom a tenkým črevom. Znižuje jeho obsah v kostiach a pečeni. Všeobecne tento druh pektínu mení ťažké kovy na neškodné látky, ktoré sú organizmom vylúčené prirodzenou cestou. Súčasne stimuluje činnosť tenkého čreva a neutralizuje ďalšie toxíny.
Vlastnosti rakytníkového pektínu na ľudský organizmus
- prispieva k správnej hladine cholesterolu v krvi
- chráni organizmus pred rakovinou hrubého čreva
- vylučuje z tela toxické látky
- napomáha k správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu
Citrusový pektín
Citrusový pektín je skvelý stabilizátor, pomocou ktorého sa zahusťujú džemy, želé, sirupy a marmelády. Tento druh pektínu má priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Obsiahnutý je v doplnkoch stravy určených pre chudnutie. Citrusový pektín na seba viaže
cholesterol, vďaka čomu sa ďalej nevstrebáva do tela. Viaže na seba kobalt, ortuť a ďalšie kovy, ktoré prirodzenou cestou neutralizujú a odvádzajú z tela. Nepostrádateľný však býva v procese vstrebávania vlastného vitamínu C ľudským telom. Nové štúdia poukazujú na možnosť využitia pektínu pre liečbu ochorení obličiek a tiež môže pôsobiť ako prevencia pred jej oškozením.
Pektíny porovnávajú hladinu cukru
Na liečbu cukrovky je nevyhnutné zachovanie stabilnej hladiny krvného cukru. K tomu napomáhajú potraviny, bohaté na rozpustnú vlákninu, ako je práve pektín. Pretože spomaľuje trávenie a spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, absorbuje sacharidy z jedla, čo napomáha k udržaniu hladiny cukru v krvi na stabilnej hodnote.
Pektíny chránia proti metabolickému syndrómu
Metabolický syndróm určuje skupinu rizikových faktorov, ktoré zapríčiňujú srdcové ochorenia, vysokú hladinu cukru v krvi a mozgovú príhodu. Zvlášť jablčný pektín pomáha znižovať hladinu
cholesterolu - priameho pôvodcu všetkých srdcových ochorení.
Pektíny v potravinách
Pektíny ako typy viskóznej diétnej potraviny sa vyskytujú v ovocí, zelenine, strukovinách a orieškoch, ako sú: broskyne, jablká, grapefruity, marhule, pomaranče, mrkva, paradajky, zemiaky, hrášok alebo kukuričné vločky.