Kustovnica čínska čiže Goji sa stala neoddeliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Vitamíny a antioxidanty obsiahnuté v Goji posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a podporujú vitalitu a zdravie. Kustovnica je skvelá do sladkých pokrmov, ale môžete si z nej pripraviť aj výborné čaje. Načerpajte s nami inšpiráciu - všetky čaje sme osobne vyskúšali a práve teraz sa s Vami podelíme o ich recepty a chute!
Medový čaj z Kustovnice
Na 1 šálku čaju budete potrebovať: 1 lyžičku sušených plodov Goji, med podľa chuti, pár kvapiek citrónovej šťavy
Príprava čaju: Do hrnčeka nasypte plody Goji, zalejte ich 250 ml vriacej vody a lúhujte asi 15 minút. Po tejto dobe zmäknú a nasajú vodu. Druhá možnosť prípravy je tá, že zalejete lyžičku Goji horúcou vodou a 3 minúty ju povaríte. Čaj oslaďte podľa chuti medom a nakvapkajte doň citrónovú šťavu.
Ako nám čaj chutil: Kustovnica nemá v čaji sama o sebe príliš výraznú chuť, ale v kombinácii s medom a citrónom sa jej aróma rozvinie a čaj má "ľúbivú" chuť pre deti i dospelých.
Povzbudzujúci zelený čaj s Kustovnicou
Na 1 šálku čaju budete potrebovať: 1 lyžičku sušených plodov Goji, 1 lyžičku Zeleného čaju strelný prach
Príprava čaju: Sušené plody Kustovnice zalejte 250 ml horúcej vody a 3 minúty ju povarte. Nálev nechajte schladiť na teplotu 60 až 80 ° C a nasypte do hrnčeka Zelený čaj. Nechajte ho 2 až 3 minút odstáť, sceďte a vychutnajte si jemnú chuť čaju.
Ako nám čaj chutil: Čaj z Goji a lístkov zeleného čaju získal nádhernú zlatistú farbu. Vynikal príjemnou trávovou arómou a chuťou s ovocnou sladkosťou. Tento čaj je cenným zdrojom antioxidantov, preto Vám ho odporúčame na každodenné popíjanie.
Osviežujúci čaj s Kustovnicou a Citrónovú trávou
Na 1 šálku čaju budete potrebovať: 1 lyžičku sušených plodov Goji, 2 lyžičky drvených stebiel Citrónovej trávy, med na dosladenie
Príprava čaju: Do hrnčeka s objemom 250 ml nasypte sušené plody Kustovnice a drvenú Citrónovú trávu a zmes zalejte vriacou vodou. Čaj lúhujte po dobu 15 minút, preceďte a vypite po dúškoch. Podľa chuti oslaďte čaj medom.
Ako nám čaj chutil: Kustovnice sa s Citrónovou trávou skvele dopĺňajú. Kým Goji má ľahkú sladkastú chuť, Citrónová tráva dodá čaju sviežosť a chutné citrónovú arómu. Čaj hodnotíme na výbornú.
Energizujúci čaj z Kustovnice a Maté
Na 1 šálku čaju budete potrebovať: 1 lyžičku sušených plodov Kustovnice, 1 lyžičku Maté drvených listov
Príprava čaju: Sušené plody Goji zalejte 250 ml horúcej vody a 3 minúty povarte. Potom nálev odstavte z plameňa, nechajte ho schladiť na teplotu 80 ° C a nasypte do neho drvené listy Maté. Lúhujte ich 3 až 8 minút a sceďte.
Ako nám čaj chutil: Čaj z Kustovnice a Maté bol pre nás najväčším prekvapením. Ovocnú chuť výborne doplnilo Maté, ktoré pri dodržaní odporúčaného množstva nemalo horkastú chuť, ale veľmi jemnú dymovú arómu.
Čaj z Kustovnice s prírodným sladidlom
Na 1 šálku čaju budete potrebovať: 1 lyžičku sušených plodov Kustovnice, 1/4 lyžičky drvených listov Stévie sladkej
Príprava čaju: Sušené plody Goji nasypte do hrnčeka, pridajte drvené lístky Stévie a zalejte 250 ml vriacej vody. Lúhujte po dobu 15 minút a potom sceďte.
Ako nám čaj chutil: Čaj z Kustovnice a Stévie zachutí najmä deťom, ktoré uprednostňujú sladkú chuť nápoja. Pokiaľ máte radšej prírodnejšiu chuť čaju, môžete doň nakvapkať pár kvapiek citrónovej šťavy.