Puškvorec obyčajný - Prášok z koreňa
Puškvorec obyčajný - Prášok z koreňa
Puškvorec obyčajný - Prášok z koreňa
Puškvorec obyčajný - Prášok z koreňa

Puškvorec obyčajný
Prášok z koreňa

Acorus calamus, Acorus calamus, Puškvorec obecný, Sladký rákos, Calamus root, Myrtle Grass
Produkt z Polska

Puškvorec alebo Acorus calamus je veľmi veľa užívanou bylinou nielen v čínskej medicíne, ale aj v Ajurvéde. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme ve streda 26.9.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Puškvorec obyčajný nesúci latinský názov Acorus calamus je vytrvalá a veľmi aromatická rastlina dorastajúca do výšky najčastejšie 50 až 150 centimetrov. Na báze vyrastá z 3 centimetrov silného plazivého podzemku. Celá rastlina je charakteristická svojou nápadnou aromatickou vôňou, čo je nápadné najmä pri rozlomení podzemku. Jeho byľ je trojhranná. Listy sú na báze s listovými pošvami dvojradovo usporiadané, zároveň striedavé a prisadnuté. Čepele majú mečovitý tvar, ktoré sú dlhé najčastejšie 50-125 cm a 0,7-2 cm široké, kde sa na okrajoch trochu vlnia. Kvety sú usporiadané do kvetenstva, ktorým je mnohokvetý valcovitý šúľok, a ktorý sa smerom k vrcholu zužuje. Spočiatku je zelený a po určitom čase neskôr zhnedne, pričom sa dorastá dĺžky 5-9 centimetrov. Je síce vrcholový, ale vyzerá ako bočný, lebo podporný listeň, prípadne tulec šúľky pôsobí dojmom pokračovania byle. Kvety sú veľmi drobné a zároveň usporiadané v šúľku do závitnice. Okvetie je zelenavé a zložené zo 6 okvetných lístkov v 2 praslenoch (3 + 3). Tyčiniek je 6, v 2 praslenoch (3 + 3). Gyneceum je synkarpné a zároveň zložené z 3 plodolistov. Čo sa semenníku týka, tak ten je vrchné. Koreň je v sile palca taktiež dokáže byť až 1 meter dlhý. Acorus sa zbiera predovšetkým na jar alebo neskôr na jeseň.
Puškvorec v našich končinách všeobecne rastie na plytkých bahnitých brehoch rybníkov a riečnych ramien. Ďalej potom v močiaroch, tôňach a vo vlhkých priekopách. Kvety spravidla u nás kvitnú v júni a júli. Podzemok puškvorca je jednou z najstarších častí byliny.
Plody ako také sa u Puškvorca obyčajného nevytvárajú, pretože sa jedná o sterilný triploid.
História
V ayurvédskej a čínskej tradičnej medicíne má puškvorec dlhú históriu liečebného využitia. Najskôr ho používala medicína indická, potom Egypťania, Arabi, Gréci a Rimania. Do Európy sa dostala v roku 1565 z Malej Ázie.
Puškvorec je pravdepodobne pôvodom iba z južnej Číny, napriek tomu však už bol v dávnych dobách zavlečený do Indie, odkiaľ sa šíril ďalej. Na území súčasnej Slovenskej republiky bol dovezený v 16. storočí, už pred tým však rástol v iných častiach Európy, kam ho zrejme priviezli Tatári, ktorí verili, že táto bylina čistí vodu a že je indikátorom čistoty vôd. V súčasnosti rastie v Slovenskej republike trochu roztrúsene. Vplyvom rozsiahlych meliorácií však v poslednom období znateľne ubúda. Mimo iné stále dodnes zavlečeným spôsobom rastie v takmer celej Európe, v Ázii aj v Severnej Amerike.
V dnešnej dobe sa prášok z Puškvorca užíva ako prísada do parfumov, zubných pást, žuvačiek či likérov, ktorým prepožičiava svoju horkú chuť. Podzemky z puškvorca sú známe aj tým, že sa dajú kandizovať.
Zloženie
Puškvorcová rastlina obsahuje asi 2 % až 7 % silice tvorené radom mono a seskviterpénov. Ďalej obsahuje horčiny, triesloviny, slizy, sacharidy a cukry, cholín a i fenylpropán beta-asaron. Dodatočne disponuje živicou, kyselinou L-askorbovou, slizom, škrobom, dextrínom, cholínom, metylamínom, alkaloidom kalaminem, proazulénmi a bázickými látkami, ktoré sú tvorené z cholínu a metylamínu. Nositeľmi charakteristickej vône sú zložky aldehydickej povahy, kde ich zastupuje hlavne azarylaldehyd.
Acorus Calamus, Autor: H. Zell Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac