Horčiny

Späť do slovníka

Čo sú horčiny

Horčiny sú prírodné látky rôzneho chemického zloženia a výraznej horkej chuti. Ide o bezdusíkaté látky tvorené kyslíkom, vodíkom a uhlíkom. V liečebných dávkach nie sú škodlivé a nemajú žiadne vedľajšie účinky.

Názov horčiny priamo nesúvisí s chemizmom látok, ktoré chutia horko. Horké sú napríklad rastliny palina, horec, zemežlč. Ďalej sú to tiež jedovaté alkaloidy, ako je chinín, brucín, strychnín alebo určité druhy glykozidov.

Horčiny - latinsky amara, sú prírodné látky rozmanitého chemického zloženia. Pri podávaní v terapeutických látkach majú za úlohu povzbudiť vylučovanie žalúdočných tráviacich štiav bez toho, aby vyvolali vedľajšie účinky.

Horčiny sú obsiahnuté predovšetkým v rastlinách. Rastliny, ktoré vykazujú veľké množstvo horčín, sú nazývané čeľadí horkovitých - Gentianaceae, ďalej sú vo veľkom množstve obsiahnuté v rastlinách hviezdicovitých - Asteraceae a hluchavkovitých Lamiaceae. Z týchto rastlín sú potom predovšetkým vyrábané tinktúry, ktoré sa predpisujú pre užitie pred jedlom. Najčastejšie používané horčiny sa počítajú artabsín a absintín z paliny, ďalej knicínu, loganínu, genciopikrínu, kondrangínu a marrubiínu.

Horčiny v umelom prevedení

Ak si kúpite doplnok stravy, často sa môžete stretnúť s obsahom Horčiny. Obsiahnuté sú hlavne v doplnkoch stravy pre dobré trávenie. Obsiahnuté horčiny v potravinových doplnkoch dráždia chuťové bunky a vďaka tomu podporujú tvorbu slín. Následne prispievajú k lepšiemu tráviacemu procesu. V žalúdku a reflexne pôsobením na sliznicu zvyšujú tvorbu tráviacich enzýmov aj žalúdočných kyselín. Horčiny ďalej pôsobia na svalstvo tráviaceho traktu a urýchľujú trávenie potravy.

Horčiny pri liečbe zažívacích ťažkostí

V modernej medicíne sa horčiny podávajú pri anorexii, spojenej s nedostatočnou tvorbou slín a žalúdočných štiav. Ďalej sa podávajú pri chronických zápaloch žalúdočnej sliznice - gastritíde alebo pri dyspepsii či hypoacidite - zníženej tvorbe žalúdočnej kyseliny.

Horčiny sa tiež podávajú pri liečbe hnačkových ochorení a pre podporu sekrécie žalúdočných štiav. Vyskytujú sa aj v liekoch na podporu správnej činnosti pečene, žlčových ciest a žlčníka.

Horčiny a ich výskyt

Horčiny sa hojne vyskytujú v plodoch žeriavu, púpave, marinke vonnej, sedmokráske, materinej dúške, šalvii, koreňu omanu pravého, espomskej soli, černobyľu, jablčníku všeobecnom, listoch zbehovca plazivého, čakanke všeobecnej, dvojzube trojlistom, váche trojlistej a už spomínanej paline. Veľké množstvo horčín obsahuje napríklad chmeľ alebo rebríček.

Horčiny môžeme nájsť tiež v rastline rukoly, čakanke, endívii, artičokov, ružičkovej keli, cikorke a žltom grapefruitu.

Horčiny pod názvom amarum sa vyskytujú prevažne v bylinných zmesiach, čajoch a tinktúrach čiže alkoholových výťažkoch. Stretnúť sa s nimi môžeme tiež v nápojoch, napríklad v toniku, kde je obsiahnutý chinín, alebo v likéroch. Tonik sa neodporúča užívať počas tehotenstva alebo dojčenia.

Horčiny a ich pôsobenie na zdravie

  • podporujú zdravie srdca a žalúdka
  • aktivujú parasympatikový nervový systém
  • pôsobia na zvýšenie vylučovania tráviacich štiav
  • zlepšujú trávenie a chuť k jedlu
  • regulujú činnosť pankreasu, žalúdka, pečene a žlčníka
  • spúšťajú tok tráviacich štiav

Horčiny a rozdelenie do 3 skupín

  • Čisté horčiny (latinsky amara pura) - sú horké látky, obsiahnuté v pomerne samostatnom množstve v bylinke. Tieto horčiny povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov. Veľké množstvo horčiny obsahuje zemežlč, horec a vachta
  • Horčiny aromatické (latinsky amara aromatica) - tu sú horčiny naviazané na vonné látky v bylinke. Ak sú horčiny naviazané na vonné látky, jedná sa o horčiny aromatické. Tieto horčiny obsahuje palina, puškvorec a rebríček. Horčiny v týchto rastlinách majú okrem horkej chuti tiež výraznú vôňu, silne ovplyvňujú funkciu pečene, tráviaceho traktu a žlčníka.
  • Horčiny ostré (latinsky amara acria) - horčiny sú viazané na ostro chutiace (pôvodné) látky. Tieto látky majú laktónovú štruktúru a nejde ich rozdeliť medzi alkaloidy alebo glykozidy, chutnajúce tiež veľmi horko. Obsiahnuté sú v zázvoru alebo v korení.

Horčiny na záver

Tieto látky pôsobia reflexne na vnímanie chuti. Keď je ochutnáme, uvedú sa do chodu žiadané procesy v tele. Z týchto dôvodov nie je potrebné užívať horčiny v umelom stave, teda vo formách tabliet.

Tip na čajové bylinky

Pri zažívacích ťažkostiach vypite šálku čaju pred každým jedlom, pripraveného z 10 g čakanky, jablčníka, zemežlče a vachty trojlistej.
Pre posilnenie obranyschopnosti odporúčame pripraviť čaj zo zmesi rebríčka, archangeliky, ovsa, puškvorca, šalvie, kapucínka, a to po 20 g. Táto zmes nie je tak horká, vyniká však silnou arómou.


Hořčiny v Pelyňku pravém

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar