Ligurček lekársky svojou chuťou pripomína koreňovú zeleninu. Má ale veľa pozitívnych vlastností, napríklad odvodňuje organizmus a zlepšuje trávenie a fyzickú výkonnosť.
Užívanie a dávkovanie
Ligurček lekársky si môžete vypestovať sami alebo ho zakúpiť na Botanicu. Ponúkame vám sušené drvené listy tejto byliny, z ktorých si môžete pripraviť odvar: 2 lyžičky drvených listov (cca 3 gramy) prelejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať po dobu 10 min. Popíjajte až 3x denne. Čerstvé alebo sušené drvené listy skúste použiť aj ako korenie na dochutenie zemiakov, strukovín, mäsových pokrmov, omáčok, polievok, šalátov a nátierok. Stačí malé množstvo, aby pokrm získal neodolateľné aróma.
Obecné informácie
Ligurček lekársky pochádza z Prednej Ázie a v súčasnej dobe sa hojne vyskytuje v južnej Európe. Dorastá výšky až dvoch metrov a vďaka siliciam je silne aromatický. Na sušenie sa zbierajú listy aj s vňaťou a pridávajú sa do rôznych čajových zmesí. V minulosti sa pestoval na našom území hlavne v Podkrkonoší, ale vydrží aj na vašej záhrade od skorej jari do prvých ranných mrazíkov. Darí sa mu na slnečných stanovištiach vo vedierku na balkóne či na záhone na záhrade. Nevysádzajte ho ale na záhonoch po miríkovitých rastlinách. Ligurček by mohli postihnúť choroby.
Ligurček poznali už naši predkovia a v 16. storočí ho užívali ako afrodiziakum. Ligurček sa pestuje aj v Amerike, kam ho priviezli migranti. Najvhodnejšou dobou pre zber listov je koniec júna a začiatok júla. Listy sa môžu usušiť alebo nasekať a zamraziť. Usušené listy sa skladujú v uzavretých nádobách na tmavom a suchom mieste. Ligurček je neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva, ale nemusíte ho iba konzumovať. Skvele poslúži ako dezodorant do topánok. Stačí do nich vložiť jednu vetvičku, ktorá pohltí nežiaduci pach.