Zelená káva - Extrakt 50% kyseliny chlorogénovej v kapsulách
Zelená káva - Extrakt 50% kyseliny chlorogénovej v kapsulách
Zelená káva - Extrakt 50% kyseliny chlorogénovej v kapsulách
Zelená káva - Extrakt 50% kyseliny chlorogénovej v kapsulách

Zelená káva
Extrakt 50% kyseliny chlorogénovej v kapsulách

Coffea arabica
Produkt z Číny

Jedlá zrná kávovníka, ktorá vďaka svojmu nespracovanému stave obsahujú viac aktívnych látok, ktoré klasická pražená káva. Vďaka tomu sú účinnejšie a tiež oveľa vyhľadávanejšia pre svoju podstatu. Celý popis
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Francúzska firma Berkem v roku 2002 prichádza s novým extraktom, ktorý by mal pomáhať pri chudnutí. Je ním extrakt zo zelenej kávy, kde je ako hlavná látka kyselina chlorogénová. Extrakt má veľký úspech, behom nasledujúcich 4 rokov sa dostáva do ostatných krajín Európy a v roku 2006 dokonca vyhráva bronzovú medailu za potravinársky dolpnok na konferencii HCE. Prelomovým bol však rok 2008, kedy sa extraktu otvorili dvere do Spojených štátov. Problémy s obezitou si priamo žiadali niečo podobné a teraz boli ich prosby vypočuté. Prítomnosť tohto doplnku spôsobila prevrat v produkcii prípravkov na chudnutie. Čo je to zelená káva? Je to to tá istá káva, ktorú ráno pijeme, alebo sa od seba nejako líšia?
Názov zelená káva (anglicky: green coffee) by nám mohol pripomínať nejakú formu zelených potravín. Jedná sa však o takmer to samé, čím je naša normálna pražená káva. Jediný rozdiel je v slove “pražená”. Praženie je tepelná úprava, ktorej sú vystavené kávové zrná. Tým sa ničí väčšina antioxidantov a predovšetkým fenolitických zlúčenin. Zelená káva je teda klasická arabica, ale bez akejkoľvek úpravy. Sú v nej zachované všetky pre nás dôležité zložky.
Z historického hľadiska je používanie kávy datované do 15. storočia, krajina pôvodu tejto tradície je západoázijský Jemen. Nepodložené záznamy však hovoria o dávnejšom používaní v oblastiach terajšej Etiópie. Keďže tieto záznamy nemajú dostatok relevantných dôkazov, tak sú spomínané ako alternatívna možnosť. Dôležitosť kávy ako takej je najlepšie vidieť na počte krajín, ktoré ju pestujú. Iba pre predstavu: momentálne sa káva pestuje vo viac ako 70 krajinách sveta. Už sme spomínali nejaké zlúčeniny. Čo teda zelená káva obsahuje?
Zloženie zelenej kávy
Pokiaľ by sme sa chceli pozrieť na zloženie ako také, nutričné hodnoty sú zanedbateľné, keďže sa extraktu indikuje veľmi malé množstvo. Čo nás však bude zaujímať sú predovšetkým aktívne látky, ktoré pôsobia na náš organizmus. Narazíme na dve farmakologicky podstatné zložky. Tou najdôležitejšou je dobre známy kofeín. Je to alkaloid so stimulačnými účinkami na náš centrálny nervový systém. Ďalšími látkami sú tzv. fenolické kyseliny, medzi ktoré patrí významná kyselina chlorogénová. Účinky týchto dvoch látok majú hlavný význam v otázke chudnutia. Medzi ďalšie patria napr. látky podporujúce termogenézu, rôzne vitamíny a ďalšie. Ake účinky môžeme čakať od tohto doplnku?
Účinky zelenej kávy
Vzhľadom na hlavné látky sú účinky úplne jasné. Kofeín je stimulant, ktorý urýchľuje telesný metabolizmus a zároveň stimuluje mozgovú činnosť, čím oddiaľuje príznaky spánku a prináša príjemný pocit. Pozitívne pôsobí na dobrú náladu, zlepšuje pozornosť a bdelosť. Kyselina chlorogénová je jednou z látok, ktorá by sa pražením zničila. Hlavným účinkom kyseliny chlorogénovej je spomaľovanie metabolizmu cukrov, skvelo štiepi škrob na cukor, spomaľuje ich vstrebávanie a tým oddiaľuje pocit hladu. Tieto účinky tvoria dokopy celok, ktorý nám pomáha pri chudnutí. Medzi ďalšie účinky zelenej kávy môžeme zaradiť aj prevenciu vzniku žlčníkových kameňov, kardiovaskulárnych problémov alebo diabetes. Vplyvom kofeínu sa nám tiež trochu zvýši krvný tlak, čo nás privádza k nežiadúcim účinkom.
Je sa čoho báť?
Pokiaľ budeme užívať zelenú kávu tak, ako máme a budeme dodržovať čas aj dávku užívania, nič by sa nám stať nemalo. Je to samozrejme subjektívne, ale zo všeobecného hľadiska nie sú žiadne závažné vedľajšie účinky. Pokiaľ by sme tak neučinili, môže sa u nás prejaviť nespavosť alebo podráždenosť. To spôsobuje predovšetkým kofeín. Mali by sme sa zemerať aj na skupiny ľudí, ktorí by mali užívanie zelenej kávy konzultovať so svojim lekárom. Jedná sa predovšetkým o tehotné a kojacie ženy, osoby trpiace vysokým krvným tlakom, s kardiovaskulárnym chorobami alebo deti do 16 rokov.
Chudnime so zelenou kávou
Ako sme už povedali — zelená káva podporuje chudnutie. Ako to dokáže? Môžu za to dve látky, ktoré sme už spomínali: kofeín a kyselina chlorogénová (CGA). Dochádza tak k zvýšeniu krvného tlaku a zrýchleniu metabolizmu. Tým sa začínajú odbúravať tukové bunky — zvýšená termogenéza ich pomaly začína spaľovať ako energiu. To by nestačilo, musí sa pridať ďalší efekt, ktorý zaručuje CGA. Jedná sa o pôsobenie na metabolizmus cukrov. Tie sú štiepené a oveľa pomalšie sa vstrebávajú. Tým pádom nemáme tak rýchlo pocit hladu. Spojením spomínaných účinkov tak máme prostriedok, ktorý nám POMÔŽE so spaľovaním tukov a redukciou telesnej váhy. Slovo pomôže je zvýraznené kvôli tomu, aby sme nazabúdali na niečo, čo veľa ľudí nechápe. Hlavná práca je stále na nás. My sa musíme začať hýbať a obmedziť jedálniček tak, aby bol zdravý a dostatočne výživný. Zelená káva nám pomôže, ale bohužiaľ nedokáže zázraky.
Ako to teda s ňou je?
Téma zelená káva na chudnutie vynára značnú kontroverziu. Môže za to predovšetkým kauza, ktorá sa odohrala v roku 2014 v USA. Podnikateľka dostala vtedy pokutu 9 miliónov dolárov za predaj nekvalitného produktu zelenej kávy a šírenie mystifikácie. Pretože prakticky neexistuje štúdia, ktorá by potvrdzovala účinky zelenej kávy. Boli prevedené pokusy, ale iba na 16-40 ľuďoch. Výsledky takých skúšok sa nedajú pokladať za relevantné. Najčastejším dôvodom názoru, že zelená káva nefunguje je s najväčšou pravdepodobnosť nekvalitný produkt alebo zlé chápanie celkovej podstaty fungovania tohto produktu. Zelená káva iba napomáha k odbúravaniu, keď však nebudeme chudnúť, resp. keď pre to niečo nespravíme my sami. Nemôžeme očakávať, že budee jesť stále rovnako, ležať doma na gauči a chudnúť. Tak to jednoducho nefunguje.
Správne dávkovanie
Nesmieme zabudnúť na správne dávkovanie. Ako by malo vyzerať? Keďže sa jedná o kapsulu plnenú extraktom, je to jednoduché. Stačí si vziať jednu kapsulu 30 minút pred raňajkami a jednu 30 minút pred obedom. Zo začiatku užívania by sme mali — ideálne prvé 2 alebo 3 dni — užívať iba jednu kapsulu pred raňajkami za deň, aby sme si overili účinky na našom tele. Nezabúdajme dodržovať cyklus: 3 týdžne a 1 týždeň pauzy.
Možnosti užívania
V úvahu by pripadalo pitie nápojov zo zelenej kávy. Keďže sa jedná o extrakt, je všetko oveľa jednoduchšie. Kapsulu zapijeme cca 200 ml vody.
Vhodné kombinácie pre lepšie účinky
Nejlepšiu možné kombinácie predstavuje zelená káva s guaranou, alebo garcíniou cambogia. Guarana pomáha urýchľovať metabolizmus a stimulovať organizmus, garcínia zasa obmedzuje ukladanie tukov v našom tele.
 
Ako si poradiť s chronickou únavou?
17.mája 2018
Máte pocit, že ste neustále unavení? Ste už unavení Vašej večnú únavou? Únavu poznáme všetci pri infekčných chorobách, pri teplote alebo dlhšom večierku. Ak je však únava dlhodobá, je možná na čase sa zamyslieť a aspoň si prečítať nejaký článok. Botanic pozná odpovede na Vaše trápenie! Zobraziť viac
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Životnosť extraktov
12.februára 2018
Životnosť extraktov je rôzna a predložíte ju vhodným skladovaním. Sušené bylinky skladujte vo vzduchotesných nádobách na tmavom mieste, semená uchovávajte metódou chladenia a bylinky a semienka určené pre dlhodobé skladovanie chráňte metódou zmrazenia. Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac