Čo ďalšie by ste ešte mali vedieť o Žihľave?
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je často považovaná za burinu, pretože je veľmi rozpínavá a rastie skoro všade. Nájdeme ju na tienistých častiach lúk, v lesoch, pri cestách a k nevôli záhradkárov aj na záhradách.
Naozaj široké využitie
Žihľava má široké možnosti využitia. Spracováva sa celá, takže využitie nájdeme ako pre stonky, podzemok, listy, kvety, tak aj pre koreň. Uplatnenie nájde v textilnom a potravinárskom priemysle. Využíva sa na výrobu liekov aj kozmetiky. Často sa používa na kŕmenie zvierat a mladé výhonky nájdu uplatnenie aj v našej kuchyni.
Čo znamená, že je žihľava dvojdomá?
Nie, nie je to tým, že by mala dva domčeky. Ide o označenie vychádzajúce z toho, že na jednej rastline žihľavy rastie súčasne samčie aj samičie kvetenstvo. Je to taká mama a otec zároveň :)

Prečo žihľava páli?
Žihľava je pokrytá malými žahavými chĺpkami, ktoré obsahujú tekutinu zloženú z kyseliny mravčej, histamínu, serotonínu a nervových hormónov. Tieto látky našu kožu dráždia a spôsobujú pocit pálenia. Pri dotyku s pokožkou sa tieto chĺpky zabodnú, ich špička sa odlomí a spomínaná tekutina rýchlo začne pôsobiť.
Aké existujú druhy žihľavy?
Žihľava je rozšírená po celom svete a tak nás ani neprekvapí, že existuje mnoho ich druhov. V Česku sa môžeme stretnúť najčastejšie s už spomínanou žihľavou dvojdomou, ktorá okrem vysokých polôh rastie na celom území. Druhou najrozšírenejšou žihľavou je žihľava žahavka, ktorá rastie hlavne v teplých oblastiach. Veľmi zriedkavo môžeme naraziť aj na žihľavu lužnú, ktorá sa objavuje na juhu Moravy.