V čínskej provincii Yunnan, ktorá je známa pre pestovanie mnohých čajov a bylín, je oblasť zvaná Simao. Táto oblasť je položená v nadmorskej výške 2000 m a je to práve tá oblasť, kde sa pestuje čaj Ai Lao High Mountain Red. Jedná sa o čierny čaj veľmi úprimnej a istej chuti s jedinečnou farbou nálevu.
Nálev a chuť
Či už som skúsili akýkoľvek čaj, žiadny z nich nevonia a nechutí tak ako Ai Lao. Vďaka pestovateľskej oblasti má tmavší nálev zlatisté farby, ktoré akoby prechádzali do červenej. Aj chuť tohto čaju je veľmi špecifická. Má výrazný medový dozvuk, ktorému predchádza príjemne sladká, plne ovocná chuť.
Príprava čaju
Všetko záleží na dobrej príprave. Na 100 - 150 mililitrov vody by sme mali použiť cca 3 g čaju. Tomuto množstvu zodpovedá jedna vrchovatá polievková lyžica. Pred zaliatím by sme mali vypláchnuť kanvicu vriacou vodou a čaj do nej vložiť. Tým sa uvoľní medová aróma. Následne môžeme čaj zaliať vodou teploty 90 stupňov. Doba lúhovania je u prvého nálevu medzi 2 - 4 minútami. U ďalších nálevov sa postupne skracuje. Treba podotknúť, že doba lúhovania je vecou osobných preferencií. Ak by mal čaj horkú či zvieravo trpkú chuť, je nutné dobu lúhovania skrátiť. Celkom môžeme z jednej dávky čaju pripraviť až 5 nálevov.
- Zber
- First Flush
- Provincia
- Yunnan
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Camelia sinensis