Z kríka Dráča všeobecného sú najcennejšie zrelé červené bobule. Podporujú napríklad normálnu funkciu dolných močových ciest.
Užívanie a dávkovanie
Plody môžete jesť samostatne ako Hrozienky alebo ich pridať do ovocných koktejlov, posypať nimi šalát, dochutiť nimi omáčky alebo ich primiešať do jogurtu. Denne užívajte 1 až 2 lyžičky sušených plodov, a to po dobu maximálne 3 týždňov. Plody majú horkastú až kyslastú chuť a môžete si z nich pripraviť čaj: 2 čajové lyžičky plodov zalejte šálkou vriacej vody a nechajte lúhovať.
Obecné informácie
Dráč obyčajný je jedným z päťsto druhov Dráčov, ktorý rastie takmer po celom svete. Zrelé a čerstvé bobule sa spracovávajú na džúsy, malinovky, sirupy, marmelády a džemy. Nezrelé plody obsahujú alkaloid berberín, ktorý je jedovatý. Plody sa na Dráč držia aj v zime. Nezriedka tak môžete naraziť na ker bez listov s červenými bobuľami na vetvičkách. V 40. rokoch bol Dráč v Česku plošne vyhubený, pretože bol považovaný za prenášača hrdze obilnej. V súčasnej dobe na neho natrafíte v parkoch a na záhradách a môžete obdivovať jeho okrasné listy, kvety a plody.
Dráč obyčajný dorastá do výšky až 3 metrov a odrádza prípadných vandalov a cudzích návštevníkov záhrad svojimi tŕňmi. Tento ker má belavo zelenú kôru a slamovo žlté vetvy. Kvety tvoria 4 až 6 cm dlhé hrozno a po odkvitnutí ich nahradzujú pretiahnuté bobule s dĺžkou 1 cm. Plody tohto hustého kríka dozrievajú v septembri a októbri a sfarbujú sa do červeného až tmavo modrého odtieňa. Chutia trpko až kyslo, a nie každému sú po chuti.
Drevo z Dráča sa stalo vyhľadávané rezbármi a stolármi a žlté farbivo v kríku slúžilo na zafarbenie vlny a kože.