Užívanie a dávkovanie
Konopná múka sa vyrába zo semienok Konope siateho. Tie sa jemne rozomelú a čiastočne zbaví oleja, aby získali tú správnu konzistenciu.
Konopnú múku vyskúšajte na pečenie. Vaše dobroty budú nielen lahodné, ale budú obsahovať aj vysoký podiel bielkovín a vlákniny. Nahradiť ňou môžete múky, ktoré sa pridávajú do jedál, ktoré nepotrebujete mať nadýchané: ploché chleby, krekry, sušienky aj základ pre plnený koláč. Konopnú múku inak kombinujete s inými múkami v pomere 4:1 až v pomere 1:1. Nebojte sa v tomto prípade experimentovať a zistiť, aký pomer vám bude vyhovovať. Konopnú múku môžu pridávať do pokrmov aj ľudia citliví na lepok.
Obecné informácie
Konope siate sa pestuje predovšetkým v južnej a strednej Európe. Múka neobsahuje žiadne THC a dobre s ňou nahradíte pšeničnú múku. Hodí sa do sladkých pokrmov aj pečiva, omáčok, zeleninových jedál a polievok. Konopná múka má tmavšiu farbu, jemnú orieškovú chuť a nezameniteľnú arómu. Obľúbená je najmä športovcami, ľuďmi alergickými na lepok, vegánmi a vegetariánmi. Skombinovať ju môžete s ďalšími múkami, napríklad mandľovou alebo kukuričnou. Vďaka zvyškovému množstvu konopného oleja je múka prirodzene mastná.
Konope siate je technickou rastlinou využívanou v potravinárskom, textilnom a kozmetickom priemysle. V Česku je povolené pestovať konope s obsahom THC do 0,3% a predstavuje zdroj výživného oleja. Pre lekárske účely sa využívajú listy a kvety. Konope je jednoročnou bylinou s viacnásobnými, hrubo zubatými listami. Semienka dozrievajú niekoľko týždňov v sivohnedej nažke. Konope patrí medzi odolné rastliny a nenapadajú ju žiadni škodci. Užívali ho už starí Egypťania, o čom svedčí záznamy zo 16. storočia pred naším letopočtom.
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Cannabis indica, Cannabis sativa, Konopí indické