Zdravie zabalené do malého semienka
Konopné semienka sú vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín a omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Konopné semienka obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, a to z nich robí kompletný zdroj bielkovín (rovnako ako je napríklad mäso). V konopných semienkach sa vyskytuje veľké množstvo cenných látok, ako sú vitamíny (najmä A, B1, B2, D, E), minerálne látky (železo, vápnik, horčík, zinok či fosfor) a v nelúpanom semienku tiež množstvo vlákniny. Konopné semienka sú navyše ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové. Hodí sa tak pre zdravý životný štýl aj do bezlepkového jedálnička.
Semienka lúpané alebo nelúpané?
Konopné semienka sú na zohnanie v dvoch formách - nelúpané a lúpané. Oba druhy semienok sa líšia svojimi vlastnosťami.
Lúpané konopné semienka, známe tiež ako „konopné srdiečka“, sú zbavené šupky. Po spracovaní zostáva iba mäkký stred. Lúpané semienka sa tak ľahšie konzumujú a sú vizuálne príťažlivejšie. Niektoré živiny ale nájdeme len v šupke, a nie v samotnom konopnom semienku. Lúpané konopné semienka preto na rozdiel od nelúpaných semienok obsahujú menej vlákniny. Lúpané semienka môžete použiť kdekoľvek, kde sa hodia aj iné semienka - do kaší, do smoothies, na šaláty, do nátierok, ale napríklad aj do dezertov.
Nelúpané konopné semienka sú síce tvrdšie a horšie sa konzumujú, ale na druhej strane obsahujú veľa vlákniny. Vláknina prispieva k prečisteniu čriev a podporuje zažívanie. Z výživového hľadiska sú oveľa hodnotnejšie. Najčastejšie sa používajú na výrobu konopného mlieka, jednej z obľúbených rastlinných alternatív kravského mlieka. Šupka nelúpaných semienok je tuhá a ťažšia na trávenie, preto by sa mala pred konzumáciou namáčať cez noc, nechať naklíčiť alebo trochu pomlieť.
Ako si vychutnať konopné semienka
1. Pripravte si konopné mlieko
Mlieko z konopných semienok je skvelým a navyše veľmi chutným zdrojom prospešných živín. Pripraviť si ho nie je nič zložité. Stačí pár surovín a mixér. Na výrobu konopného mlieka sa používajú nelúpané konopné semienka.
Recept na domáce konopné mlieko
Pol hrnčeka nelúpaných konopných semienok namočíme na 24 hodín do troch hrnčekov vody. Počas doby máčania vodu niekoľkokrát vymeníme za čistú. Potom nasypeme semienka do mixéra a pridáme 1 až 2 hrnčeky vody. Pokiaľ máte radi sladšiu chuť, pridajte čakankový sirup alebo iné obľúbené sladidlo. Poriadne rozmixujeme v mixéri (trvá to asi 2 minúty). Zmes precedíme cez plátno alebo jemné sitko a máme hotovo. Konopné mlieko je na svete! Uchované v chladničke vydrží 2 až 3 dni.
2. Do šalátu s nimi
Lúpané konopné semienka môžete dať kamkoľvek, kde by ste použili aj iné semienka - napríklad do šalátov. Hodí sa do šalátov zeleninových aj ovocných. Konopné semienka krásne dozdobia a dochutia každý šalát. Z konopných semienok si ďalej môžete pripraviť zálievku na šalát. Chutná je napríklad kombinácia rozmixovaného konopného semienka, pomarančovej šťavy a olivového oleja. Výbornou prísadou do zeleninových šalátov je tiež olej z konopných semienok, ktorý dokáže dokonale zvýrazniť chuť.
3. Obohaťte svoje smoothie
Nie je nič jednoduchšie ako pridať konopné semienka do smoothie. Pripraviť si ovocné smoothie s konopným semienkom zvládne úplne každý! Budeme na to potrebovať iba obľúbené ovocie, poriadnu lyžicu semienok, zdroj bielkoviny (jogurt, tvaroh alebo kefír) a mixér. Všetky suroviny jednoducho rozmixujeme dohladka a máme hotovo.
4. Na raňajky a desiatu
Konopné semienka sú vhodným doplnkom zdravých raňajok aj desiatej. Môžete ich nasypať na chlieb s domácou nátierkou, na jogurt s ovocím alebo na ovsenú kašu.
5. Do dezertov a múčnikov
Konopné semienka si dobre rozumejú s pečenými dobrotami. Do buchiet, do bábovky, muffinov a tort sa tak hodí bez výnimky. Pridať ich môžete aj do chleba, sušienok alebo palaciniek. V obchodoch zoženiete aj priamo konopnú múku. Tou môžete nahradiť časť bežnej múky a dať zdravší nádych svojmu pečeniu.
6. Do müsli
Pokiaľ si robíte domáce müsli, skúste doň primiešať aj konopné semienka. Ak chcete konopné semienka pridať do pečeného müsli, zvoľte skôr nelúpané semienka, ktoré si vďaka svojej šupke lepšie uchovajú výživné látky.
7. Konopný hummus
Konopné semienka dodajú krémovému hummusu lahodný šmrnc. Pri príprave hummusu rozmixujte lúpané konopné semienka s citrónovou šťavou, tahini pastou a cícerom, kým nevznikne hustý krém. Dochuťte soľou, korením a uložte do chladničky.
8. Pesto s konopnými semienkami
Lúpané konopné semienka môžete pridať aj do domáceho pesta. Vyskúšajte napríklad obľúbené bazalkové pesto. Jednoduchým rozmixovaním čerstvej bazalky, lúpaných konopných semienok, citrónovej šťavy a štipky soli získate lahodné pesto k mäsu alebo do cestovín.
9. Konopný olej do studenej kuchyne
Konopný olej je úžasný samotný s pečivom, v šalátoch aj nátierkach. Konopný olej má nízku tepelnú stabilitu a nemal by byť zahrievaný na viac ako 45 stupňov Celzia. Nie je preto vhodný na varenie, pečenie ani vyprážanie.
10. Na maškrtenie
Radi maškrtíte pri televízii? Konopné semienka sú zdravšou alternatívou k chipsom. Výborné sú pražené konopné semienka ochutené soľou alebo korením. Pražením ale stráca obsah svojich cenných živín.