Chuť
Pravdepodobne najvýraznejším rozdielom medzi kávou Arabica a kávou Robusta je chuť. Arabica a Robusta sa pestujú odlišnými spôsobmi, čo má za následok aj rozdielnu chuť. Robusta je všeobecne popisovaná ako "zemitá" káva, zatiaľ čo Arabica sa vyznačuje širokou škálou bohatých chuťových tónov a máva jemnejšiu, sladšiu chuť s príchuťou čokolády, ovocia alebo bobúľ. Robusta má naopak silnejšiu, drsnejšiu a horkastú chuť so zrnitým podtextom a arašidovou príchuťou. Robusta je navyše tiež oveľa menej kyslejšia než Arabica.
Spôsob pestovania
Káva Arabica potrebuje pre pestovanie odlišné podmienky ako Robusta. Dôvodom je aj vyššia náchylnosť na choroby a nízka odolnosť voči zmenám teploty. Káva Arabica sa väčšinou pestuje vo výškach nad 600 m n. m., potrebuje chladnejšie podnebie (17-25 °C) a vyššiu vlhkosť. Robusta je naopak oveľa odolnejšia voči škodcom a jej pestovanie nevyžaduje toľko starostlivosti. Robuste sa darí vo výškach do 600 m n. m. a znesie vyššie teploty aj výrazné teplotné zmeny. Najväčším producentom Arabiky je Brazília a u Robusty jasne vedie Vietnam a Indonézia.
Obsah kofeínu
Čo podľa vás obsahuje viac kofeínu - Arabica alebo Robusta? Väčšina ľudí by asi povedala Arabica, ale prekvapivo má vyšší obsah kofeínu práve Robusta. V skutočnosti Robusta obsahuje asi 2,7 % kofeínu a Arabica približne len 1,5 % kofeínu. To znamená, že Robusta obsahuje takmer dvakrát viac kofeínu než Arabica.
Vzhľad kávových zŕn
Kávové zrná Robusty majú zvyčajne kruhový tvar a tmavšiu farbu. Naopak zrná Arabiky sú typicky svetlejšej hnedej farby a trochu oválnejšie. Tiež ryha uprostred kávového zrna sa líši - Arabica máva spravidla zakrivenejšiu ryhu a stredová ryha u zrna robusty je skôr rovná.
Obsah cukru
Káva Arabica obsahuje takmer dvakrát toľko cukru ako Robusta. To samozrejme vysvetľuje horkú chuť kávy Robusty a to, prečo máme zvyčajne radšej kávu Arabica.
Cena
Arabica je podstatne náročnejšia na pestovanie aj zber (ručný zber), a to sa odráža aj v jej cene. Tá býva obvykle výrazne vyššia.
Ako spoznať kvalitnú kávu?
Všeobecne možno povedať, že Arabica je chuťovo bohatšia a kvalitnejšia káva než Robusta. Samozrejme aj v prípade Robusty možno nájsť aj kvalitnú kávu a nemožno tak generalizovať, že Arabica je kvalitná káva a Robusta naopak káva nekvalitná a lacná. Často sa na obaloch kávy stretávame s percentuálnym pomerom Arabiky a Robusty. Veľa ľudí sa týmto pomerom riadi, ako ukazovateľom kvality. Ani nápis "100% arabica" na obale však nezaručuje kvalitu a skvelú chuť kávy. Kvalita kávy sa totiž veľmi líši aj v rámci jedného druhu kávy. Na chuti a kvalite kávy sa podpisuje veľa faktorov - spôsob spracovania, čerstvosť kávy, praženie aj konkrétny postup pri príprave nápoja.
1. Sledujte kvalitu zrna. Káva musí obsahovať celé zrná bez úlomkov a mala by byť približne rovnako veľká aj farebná.
2. Privoňajte si. Čerstvá káva sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou.
3. Zistite intenzitu praženia. Tmavé zrná sú pražené dlhšie a majú intenzívnu horkú chuť, naopak svetlejšie zrná sa pražia krátko a vyznačujú sa kyslejšiou chuťou s ovocnými podtónmi. Stredne dlho pražená káva má horkosť aj kyslosť vo vzájomnej rovnováhe.
4. Pýtajte sa po zemi pôvodu. V závislosti na podnebí a spôsobu pestovania možno získať aj z rovnakej odrody kávu odlišnej kvality. Najlepšia Arabica však pochádza jednoznačne z Kolumbie.