Oregáno čiže Pamajorán obyčajný je bylinkou trvalkou, ktoré sa darí v Stredozemí aj na slovenských záhradách.
Užívanie a dávkovanie
Skúste si pripraviť čaj z Pamajoránu, ktorý popíjajte po dúškoch pred spaním alebo po výdatnom jedle. Jednu až dve lyžičky drvenej vňate Pamajoránu zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať pod pokrievkou. Potom čaj sceďte. Oregáno je tiež obľúbené korenie v českej a stredomorskej kuchyni. Toto korenie je neoddeliteľnou súčasťou talianskej a gréckej kuchyne a používa sa na dochucovanie grilovaných rýb, mäsa, tepelne spracovanej zeleniny, paradajkových omáčok či mletého mäsa. Bez Pamajoránu sa nezaobíde žiadna talianska pizza.
Použitie Oregána: v ľudovom liečiteľstve, v kuchyni a vo veterinárnom lekárstve
Účinky Pamajoránu: zlepšuje trávenie, zvyšuje kvalitu spánku, pôsobí antioxidačne
Obecné informácie
Oregano čiže Pamajorán obyčajný má latinské pomenovanie Origanum vulgare. Táto bylina nachádza široké uplatnenie v tradičnom liečiteľstve všetkých krajín sveta. Patrí do čeľade hluchavkovitých a typická je pre ňu výrazná chuť a silná aróma. Oregano dosahuje výšku 20 až 90 cm a spoznáte ju podľa purpurovo ružových
kvetov, ktoré sa na rastline objavujú od júla do septembra. Tvorí poliehavé alebo vzpriamene kríky s drobnými listami. Bylina je mierne ochlpená a jej vôňu a farbu ovplyvňuje kvalita pôdy a podnebie.
Ako už názov rastliny napovedá, Pamajorán je bylinou "pre dobrú myseľ". Vňať z Pamajoránu má magické účinky, v ktoré verili ľudia v stredoveku. Hovorilo sa, že bylina chráni pred zlou mocou. Táto vytrvalá rastlina sa vyskytuje na slnečných stráňach, slnečných okrajoch lesov a pasekách. Na svojej záhradke ju môžete pestovať v skalkách alebo v trvalkovej výsadbe. Usušené Oregano uchovávajte v uzavretých nádobách na chladnom a tmavom mieste a čerstvé listy v igelitovom sáčku v chladničke alebo mrazničke.