Rastlina Pakost smradľavý uvoľňuje pri zbere nepríjemný zápach, ktorý sa ale sušením znižuje. Citlivejší jedinci by ju ale mali radšej popíjať po dúškoch.
Užívanie a dávkovanie
Na prípravu čajového odvaru sa používa usušená drvená bylina. Čaj má horkastú chuť, ktorú môžete zlepšiť pridaním medu. Na jednu šálku budete potrebovať jednu lyžičku sušenej byliny. Priveďte ju v studenej vode do varu a povarte 2 - 3 minúty. Potom odvar sceďte. Na vonkajšie použitie sa odporúča dvojnásobná koncentrácia drogy a pripravuje sa nasledujúcim spôsobom: drvenú bylinu vhoďte do vriacej vody, prikryte a 5 minút mierne povarte.
Obecné informácie
Pakost smradľavý je pozoruhodná bylina, ktorá sa vyskytuje takmer po celom svete, aj na území Česka. Naraziť na ňu môžete v Afrike, Amerike a Ázii a v mnohých kútoch našej ~planéty sa používa pre zlepšenie sexuálneho zdravia. Pakost je jednoročná rastlina s vystoupavou až poliehavou stonkou, troch až päťpočetnými listami a purpurovo ružovými až karmínovými kvetmi. Plod má zvláštny tvar a odborníci ho nazývajú "zobanitý", lebo má zobákovitý tvar. Byline sa darí v nížinách aj horských oblastiach, v tienistých a stredne bohatých pôdach.
Pakost je neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva a hojne ho využívali už starovekí Gréci. Latinský názov Geranium robertianum pochádza z gréckeho "Geranion", čo je zdrobnenina názvu vtáka žeriava. U nás je táto bylina známa tiež ako "Bocianí nosík". Pakost smradľavý je nenáročná bylina, ktorú zvládnete vypestovať aj vy v kvetináčoch. K svojmu rastu potrebuje slnečné miesto, dostatok vody a časté hnojenie. Bylina sa suší na tienistom mieste pri teplote do 40 stupňov Celzia.