Rozmarín lekársky je obľúbenou stredomorskou bylinkou a používa sa v kuchyni, ľudovom liečiteľstve, aromaterapii a v kozmetickom priemysle.
Užívanie a dávkovanie
Čaj z Rozmarínu je lahodný, aromatický a preukáže vášmu zdraviu cennú službu. Popíjať ho môžete dvakrát denne a pripravíte ho nasledujúcim spôsobom: 1 lyžičku (3 - 3,5 g) sušeného drveného Rozmarínu zalejte 250 ml vody a nechajte 10 minút lúhovať. Po uplynutí tejto doby čaj preceďte a vypite. Zo sušeného Rozmarínu si môžete pripraviť aj odvar a oplachovať si ním vlasy alebo ho priliať do kúpele.
Obecné informácie
Rozmarín lekársky pochádza z južnej Európy a pôvod jeho mena nachádzame v slovách ros a marina: morská rosa. Túto rastlinu využívali už starí Gréci ako vykurovadlo. Po Európe sa rozšírila počas rímskeho ťaženia v 8. storočí. V stredoveku sa Rozmarín umiestňoval na podlahy domov, aby ochránil ľudí pred čiernym morom. V minulosti sa tiež tradovalo, že prináša šťastie novomanželom. V súčasnej dobe nachádza uplatnenie u ľudí, ktorí majú problémy s trávením alebo so zníženou imunitou.
Rozmarín je vždyzelený ker s výškou až 2 metre a postupom času drevnatí. Charakteristické sú pre neho jehličkovité kožovité listy a bledo modré kvety. Rastlina svojim aróma pripomína vôňu borovice s mierne živicovým a sladkým podtónom. Môžete si ju vypestovať aj na svojej záhradke v kvetináči. Keďže má veľmi silnú aromatickú chuť, používajte Rozmarín v kuchyni opatrne. Korenie Rozmarín skvele súznie s bravčovým a baraním mäsom, rybami, šalátmi, polievkami a omáčkami.