Schizandra čínska - Prášok z plodov
Schizandra čínska - Prášok z plodov
Schizandra čínska - Prášok z plodov
Schizandra čínska - Prášok z plodov

Schizandra čínska
Prášok z plodov

Schisandra chinensis, Schizandra čínská, Schizandra japonská, Čínská magnolie, Wu-wei-zi
Produkt z Číny

Schizandra čínska alebo aj Klanopraška je liana rozšírená vo východnej Ázii užívaná predovšetkým v čínskej ľudovej medicíne. Celý popis
Doručíme ve streda 26.9.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Schizandra čínska nesúca latinský názov Schizandra chinensis sa radí medzi najdôležitejšie byliny tradičného čínskeho liečiteľstva. Jej meno pochádza zo skutočnosti, že plody majú všetkých 5 základných chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú a pikantnú. Hovorí sa, že týchto päť chutí zodpovedá ľudským orgánom – pečeň je kyslá, sladká je slezina, horká je srdce, slaná sú obličky a pikantná sú pľúca. Schizandra je opadavá liana vysoká až 10 metrov, niektoré zdroje uvádzajú až 15 metrov.
Mladé listy majú zelenú farbu, ale postupom času zožltnú. Listy sú stopkaté, dlhé 8 centimetrov a široké 2 až 4 centimetre. Kvety majú príjemné citrónovú arómu. Farba je rôznorodá od bielej, cez žltkastú po ružovú. Plodom je približne 6 milimetrov veľká bobuľa červenej farby, ktorá dozrieva od augusta do konca októbra.
O semenách sa vie, že majú po nadrvení nepríjemnú horkú chuť.
Schizandra kvitne na jar od apríla do mája. Jej domovinou sú lesy na severe a severovýchode Číny.
V našich končinách dostala ľudovej označenie ako Klanopraška čínska. Jedná sa nielen o liečivú, ale aj nádhernú okrasnú rastlinu.
Táto rastlina pre vás môže byť zaujímavá tým, že sa dá uložiť, napríklad na vašu záhradu, kde vás svojimi kvetmi doslova "ochráni pred slnkom". Rastlina je zvyknutá na naše podnebie a tým pádom je odolná proti mrazom. Veľkou zaujímavosťou je fakt, že dokáže byť mrazuvzdorná až do -35 °C, kde pritom pri neskorých jarných mrazoch môžu občas napučené rastliny omŕzať. Najlepšie obdobie pre zasadenie je jar, kedy prejdú ranné mrazíky. Mladšie rastliny ešte tak odolné nie sú, preto je lepšie, keď ich na zimu prikryjete. rastlina pre svoj rast vyžaduje dostatočnú vlhkosť, pôdu bohatú na humus a dostatok slnečného svetla, nevysádzajte na miesta s málo priepustnou a hlinitou pôdou. Prvé tri roky rastie liana pomaly, až štvrtým rokom sa jej rast zrýchli a môže dorásť do výšky 8 až 10 metrov. Korene sú plytké, a preto ju vysádzajte do miest, kde sa jej v letných mesiacoch dostane veľa vlahy. Keďže je to liana je dôležité jej opatriť oporu, naozaj krásne vyzerá na pergolách. Po troch až štyroch rokoch sa objavujú prvé kvety a neskôr aj plody, ktoré vyrastajú podobne ako ríbezle.
História
Plody Klanoprašky sa používajú v tradičnej čínskej medicíne, kde je považovaná za jednu zo základných 50 bylín. Užívanou časťou byliny je plod, ktorého zber spadá na jeseň a následne sa nechá vysušiť. Ďalšou časťou sú listy, ktoré ale neobsahujú toľko prospešných látok ako plody. Tie sa používajú ako v sušenej forme, tak aj vo forme čaju. V Číne sa z plodov dokonca vyrába aj víno a v tradičnej čínskej medicíne sa plody užívajú pri ťažkostiach s obličkami, pri hnačke, na zastavenie nadmerného potenia a k upokojeniu ducha. Klanopraška je považovaná za jeden z najsilnejších stimulantov vôbec.
Zloženie
Klanopraška obsahuje takzvané lignany, ktoré sú zlúčeninou schizandrinu a gomisinu. Tieto látky sú teraz skúmané a ukazuje sa, že sú veľmi prospešné voči imunite. Schizandrin má dokázané antivírusové a antioxidačné vlastnosti. Ďalej sa tu vyskytuje schisandrin B, terpinen, bisabolenu, gomisin K2, gomisin S, pregomisin, schisantherin, schicantherin B, angeloylgomisin Q a rubrildilactione.
Pestovanie
Výhodou Klanoprašky je, že nie je náročná na pH pôdy, v ktorej je zasadená či v ktorej zrovna rastie. Znesie teda ako zásadité, tak aj neutrálnekyslé prostredie. Jediné, čo neznesie je suchá pôda.
Začneme tým, že do pestovateľskej jamy dáme kvalitný kompost a pre rastlinu pripravíme oporu, bez ktorej by sa pri svojej 6 metrovej výške nezaobišla. Zo všetkého najviac si vyžaduje zálievku spolu so slnečným svitom. Korene najskôr však, vo svojom prvopočiatku, je nutné kryť pred priamym svetlom, aby nedošlo k prerušeniu zakoreňovania.
Po nasadení začne Schizandra kvitnúť po 3 až 4 rokoch, a to zatiaľ len so samčími kvetmi, ktoré poznáme podľa kávovo bielejružovkastej farby. Tieto kvety nie sú samoopelivé, pretože sa nedokáže opeľovať pomocou vlastnej peľnice. Až po tomto období sa popri samčích utvárajú tiež kvety samičie a rastlina začne plodiť. Tieto kvety sú nenápadné, drobné, zato začnú intenzívne voňať po citrónoch a vykvitnú od konca mája do začiatku júna. Plody v tvare asi centimetrových bobúľ tvorí hrozno jasne červenej farby pripomínajúce ríbezle.
 
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Je želatinovaná Maca naozaj taký zázrak?
31.januára 2018
Rostlina Maca byla významnou složkou stravy peruánských indiánů. Dodávala jim energii, podporovala jejich libido a zásobovala jejich tělo potřebnými živinami. Tyto účinky se z Macy v průběhu času nevytratily. Nyní se trhu objevila želatinovaná Maca – co to je a jak se zpracovává? Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac