Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Teobromín

Späť do slovníka

Čo je Teobromín a kde ho v prírode môžeme nájsť?

Teobromín je látka obsiahnutá v kakaovníku. V chémii je radený do skupiny purínových alkaloidov a svojimi účinkami ho ďalej radíme do skupiny analeptík. Analeptiká majú stimulujúce účinky na niektoré oblasti centrálnej nervovej sústavy.
Plodinou, v ktorej sa Teobromín vyskytuje, sú kakaové bôby. Kto by nepoznal pomocníka na dobrú náladu v podobe čokolády? Teobromín sa ďalej nachádza v malom množstve aj v čaju aj káve. Ale iba kakau dáva svoju typickú chuť.

Kakaové bôby prejdú fermentáciou a účinná látka je na svete

Kakaové bôby sú plody pôvodne juhoamerického stálezeleného stromu nazývaného Theobroma cacao aneb kakaovníka pravého. Tento strom sa pre kakaové bôby pestuje už od 5. storočia. Plod kakaovníka meria zhruba 30 cm a pod hrubou povrchovou vrstvou sa nachádza množstvo semien, pre nás dôležité kakaové bôby s veľkosťou mandle.
Kakaové bôby prechádzajú fermentáciou, pražením a mletím. Pre kakaové bôby je najdôležitejšia fermentácia. Pri tomto kroku dochádza k dôležitým enzymatickým procesom, pri ktorých sa časť horčín obsiahnutých rozštiepi. Vzniknú tu vonné látky a semená stmavnú. Fermentáciou sa odstráni horká trieslovinná chuť. Pražením kakaových bôbov pri teplote 100° až 140° Celzia získavajú kakaové bôby svoju typickú hnedú farbu, charakteristickú vôňu aj chuť.
Nakoniec sa semená prudko ochladia, odstráni sa osemenie a ďalším spracovaním sa získava pastovitá hmota, ktorá chladnutím tuhne. Z nej sa lisuje cenené kakaové maslo. Zvyšok suchej hmoty sa ďalej rozomelie a vzniká kakaový prášok.
V potravinárstve sa používa kakaová hmota ako základná surovina na výrobu čokolády. Kakaové maslo sa používa v lekárňach na výrobu čapíkov a v kozmetike. Výhodou kakaového masla je jeho jednoduché rozpúšťanie pri telesnej teplote, kedy sa uvoľňujú látky v ňom obsiahnuté.

Pomáha stimulovať centrálnu nervovú sústavu. A aké ďalšie účinky má Teobromín?

Teobromín je veľmi podobný kofeínu a vďaka jeho terapeutickým účinkom ho poznáme všetci. Čo iného pomáha na stres a nervy viac než sladká čokoláda? Nepražené kakaové bôby obsahujú látky priamo ovplyvňujúce psychickú pohodu a výkonnosť organizmu. Vďaka pôsobeniu teobromínu dochádza k vyplavovaniu niekoľkých hormónov, ktoré dokážu navodiť pocit uvoľnenia a šťastia. Ako to Teobromín docieli? Pôsobí totiž na pokles hladiny stresových hormónov a zároveň zmierňuje ich stimuláciu podnecujúcu k ďalšej tvorivosti. Kakaové bôby sú skvelým prírodným antistresorom a adaptogénom. Pocit uvoľnenia a mierna stimulácia sa dostavia už veľmi skoro po požití kakaových bôbov, rádovo do niekoľkých desiatok minút.
Okrem pozitívnych účinkov na našu psychiku má Teobromín aj ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie. Môže prispieť k zníženiu krvného tlaku a pomáha k zvýšeniu odvodu moču. V roku 1916 bol opísaný ako pomocník používaný pri problémoch s opuchmi, anginóznych atakov a degeneratívnej angine pectoris.

Teobromín a jeho využitie v kozmetike

Kakao sa používa aj v kozmetike. Vďaka obsiahnutým antioxidantom priaznivo pôsobí na pleť. Tá je po pravidelnom používaní pevnejšia a pružnejšia. Pomáha minimalizovať vrásky, tehotným ženám zase pomáha predchádzať vzniku striám. Urýchľuje hojenie jazvičiek a prasklín. Pridáva sa do rúžov a balzamov na pery. Nájsť ho môžeme v peelinzích, pleťových maskách, prípravkoch do kúpeľa a je neoddeliteľnou súčasťou u väčšiny pestujúcich krémov. Okrem svojich blahodárnych účinkov prepožičiava kozmetike príjemnú vôňu.

Môže mať Teobromín nejaké negatívne účinky?

Teraz už vieme, že dať si čas od času čokoládu nie je žiadny hriech. Navyše je kakaový prášok plný minerálov, horčíka, síry, vápnika, medi, zinku, železa, draslíka a mangánu. Pozor však na to, akú čokoládu si kupujeme. Nekvalitná čokoláda nám môže skôr uškodiť. Za kvalitnú čokoládu sa považuje tá, v ktorej je viac ako 70 % kakaa. Obozretní buďte tiež pri kúpe kakaového prášku. Ten, ktorý prešiel praženie, obsahuje až 20x menej účinných látok.
Kávová zrna obsahujú kofein a teobromín

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka