Ako
triesloviny čiže taníny sa označuje pomerne veľká skupina látok. Chemicky sa jedná o polymérne fenolové zlúčeniny. Ich charakteristickou vlastnosťou je schopnosť v našom tele vyvolať sťahy svalstva a vlásočníc.
Triesloviny sa vyznačujú zvieravou trpkou chuťou. Tá v mnohom ovplyvňuje celkovú chuť potravín.
Kde ich nájdeme?
Taníny nájdeme v mnohých rastlinách. Môžu v nich figurovať ako hlavné účinné látky (napr. v dubovej kôre) alebo sú len pomocnými látkami (napr. mäta, šalvia). Nachádzajú sa v listoch, plodoch alebo kôre.
Triesloviny sú v
plodoch vínnej révy, trnkách, kaki, brusniciach, jahodách alebo čučoriedkach. Nájdeme ich aj v orechoch - môžete siahnuť po pistáciách, arašidoch alebo mandliach. Sú súčasťou kávových a kakaových bôbov. Doprajete si ich teda aj pomocou kvalitnej horkej čokolády - tej s naozaj vysokým množstvom kakaa (ideálne 70% a viac). Vychutnať si ich môžete aj v čiernom alebo zelenom čaji, vo víne. Viac trieslovín je obsiahnutých v červených vínach. To ony sú zodpovedné za sťahujúci suchý pocit v ústach po ich konzumácii.
Ako v našom tele pôsobia?
Keďže tu nájdeme naozaj rôznorodé látky, sú veľmi pestré aj ich účinky.
Taníny hrajú významnú úlohu pri zmiernení krvácania alebo napríklad zastavení hnačky. Majú antibakteriálne účinky, obsahujú antioxidanty. Znižujú krvný tlak. Ich pravidelná konzumácia podporí dobré fungovanie imunitného systému.
Pomáhajú proti nadmernému poteniu. Používajú sa pri liečbe ochorení tráviaceho traktu, pri omrzlinách a kožných poraneniach.