Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Vitamín A

Späť do slovníka
Vitamín A, zvaný axeroftol, sa v prírode objavuje v dvoch formách. Ako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Premenou z karotenoidov v pečeni je telom vytváraný v pečeni a tenkom čreve. Medzi najvýznamnejšie a najdôležitejšie karotenoidy patrí lykopén, luteín a beta-karotén.

Vitamín A je dôležitý pri tvorbe zrakového pigmentu zvaný rhodopsín, zabraňujúci vzniku šeroslepoty. Zlepšuje videnie v šere a pomáha k udržaniu zdravých očí a zraku. Ďalej má pozitívny vplyv na imunitný systém a ďalšie funkcie v ľudskom organizme. Do ľudského organizmu sa vitamín A dostáva v potrave alebo vo forme niektorého prekurzora vitamínu A.

Základné zdroje vitamínu A sú

  • alfa-karotén
  • beta-karotén
  • lipotén
Tieto zdroje predstavujú oranžové a červené farbivo. Vitamín A sa tvorí z provitamínu A, hlavne z Beta-karoténu. V prirodzenej strave nájdeme predovšetkým reton a retinylové estery, ako formy vitamínu A, ktoré sa objavujú primárne v živočíšnych produktoch. V rastlinnej strave sú obsiahnuté provitamíny A, respektíve karotenoidy tohto vitamínu. Príkladom je ovocie a zelenina či rôzne rastlinné oleje, bohaté na túto zložku. Aby ľudský organizmus mohol vitamín A použiť pre svoje funkcie, musí ho najprv premeniť na vitamín A, vrátane aktívnych foriem tohto vitamínu, ku ktorým patrí retinol a kyselina retinová. Vitamín A je živina, rozpustná v tukoch. Preto si naše telo ukladá tento vitamín v tukových vankúšikoch na ďalšie využitie. Na druhú stranu je potom väčšina tohto vitamínu uložená v pečeni, vo forme retinilových esterov.

Čo je Beta-karotén

Jedným z najdôležitejších karotenoidov je Beta-karotén. Ten sa skladá z dvoch spojených molekúl vitamínu A, ktorý sa v čreve premení na A vitamín. Beta-karotén je pre ľudský organizmus významný nielen ako prekurzor vitamínu A, ale aj ako silný antioxidant. Chráni integritu membránových systémov a bunky proti reaktívnym voľným radikálom.

Význam vitamínu A pre ľudský organizmus

Vitamín A sa podieľa na tvorbe rodopsínu, čo je zrakový pigment citlivý na svetlo. Priaznivý vplyv má na udržanie silných a zdravých kostí, krásnej pokožky a na tráviaci trakt. Telo chráni proti infekciám, ku ktorým je náchylnejší po fyzickej aktivite. Športovcom sa odporúča užívať zvýšená dávka pre regeneráciu svalov a podanie vyšších športových výkonov. Podieľa sa tiež na zdraviu červených a bielych krviniek. Vitamín A je tiež dôležitým antioxidantom.

Nedostatok vitamínu A

Pri dlhodobom nedostatku vitamínu A sa dostavuje avitaminóza, spôsobujúca šeroslepotu. Choroba spôsobuje zhoršené videnie za šera. Nedostatok sa prejavuje tiež potenciou. Znižuje pohlavnú aktivitu a v detstve sa podieľa na spomaleniu pohlavného vývoja. Nedostatok vitamínu A tiež pôsobí negatívne na správnu funkciu imunitného systému, spôsobuje sklon k zápalovým ochoreniam.

Zvýšenie dennej dávky vitamínu A sa odporúča pre:

  • zmiernenie depresívnych stavov
  • zníženie prejavov nervozity a úzkosti
  • potlačenie chorobného strachu a rôznych fóbií
  • zlepšenie kvality spánku a zlepšenie psychickej odolnosti
  • prirodzené zvýšenie serotonínu a radosti
Schopnosť tela transformovať karotenoidy, hlavne Beta-karotén na aktívnu formu vitamínu A je v značnej miere závislá na:
  • genetike
  • celkovej vitalite organizmu
  • užívaných liekoch
  • strave
Hlavne vegáni by si mali dávať pozor na skladbu jedálnička, pretože u nich je strava založená výhradne na rastlinných potravinách. Vegánom sa odporúča prijímať stravu bohatú na karotenoidy, pretože vstrebateľnosť formy vitamínu A nie je stoperentná.

Prebytok vitamínu A

Veľké množstvo Vitamínu A sa v ľudskom organizme prejavuje vypadávaním vlasov, spavosťou, únavou, suchou, žltou pokožkou, chudnutím, nepravidelnou menštruáciou, bolesťami kĺbov aj zvracaním.

Odporúčaná denná dávka u dospelého človeka sa uvádza 800 mg. Toxická hranica je vyššia ako 15 g najmenej mesiac. U tehotných žien je táto dávka päťkrát a u detí trikrát menšia. Pri prekračovaní dennej dávky môže dôjsť v tehotenstve k poškodeniu plodu. V tomto období sa ženám odporúča v prvom trimestri konzumácia pečene. Vzhľadom k tomu, že sa Vitamín A ukladá v pečeni, môže mať vplyv na vznik osteoporózy, rednutie kostí. Spôsobiť môže otravu. Predávkovanie vzniká vplyvom zlého dávkovania doplnkov stravy, obvyklým stravovaním k nemu nedôjde.

Kde sa vitamín A vyskytuje?

Zaujímavé je, že vitamín A sa vyskytuje iba v živočíšnych produktoch. Nájsť ho môžeme v rybom tuku, žĺtku, mlieku. V rastlinnej strave sa nachádza provitamín A, ako sú karetony - Beta-karotén. Tieto látky vie ľudské telo premeniť na vitamín A. Nachádza sa hlavne v mrkve, tekvici, keli, sladkých zemiakov, brokolici, petržlene, kapuste, špenáte. V ovocí je väčšie množstvo obsiahnuté v mangu, papáje, marhuliach alebo vodnom melónu.

Účinky vitamínu A na zdravie človeka

  • pôsobí ako prevencia proti šeroslepote
  • pomáha na udržanie zdravého zraku
  • pomáha k normálnemu metabolizmu železa
  • ovplyvňuje zdravie pokožky
  • pomáha udržiavať zdravé kosti, nechty a zuby
  • ovplyvňuje správnu funkciu imunitného systému
  • pôsobí na sliznice a ich správny vývoj
  • bojuje proti škodlivým voľným radikálom
  • pomáha správnemu vývoju spermií a vajíčok
  • Beta-karotén pomáha k lepšiemu opaľovaniu

Vitamín A a plodnosť

Vitamín A je dôležitý pre ženy aj mužov z hľadiska reprodukcie. Vitamín A pomáha k správnemu vývinu spermií a vajíčok. Pred počatím sa odporúča zvýšiť príjem vitamínu A u žien, pre ľahšie otehotnenie. V období tehotenstva má pozitívny vplyv na zdravie placenty, vývin plodového tkaniva a na rast a udržanie plodu. Vitamín A je nevyhnutnou súčasťou v období tehotenstva a je podstatný pre celkové zdravie plodu aj matky.


Vitamín A v potravinách

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar