Hľadáte poriadnu dávku energie z prírody? Odporúčame nápoj z pražených listov stále zeleného stromu cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis), ktorý je známy pod názvom Yerba maté. Od klasického zeleného Maté sa to pražené líši silnejšími účinkami a tiež výraznejšou zemitou chuťou a dymovou vôňou. Často to nebýva láska na prvý lok, ale akonáhle zažijete jeho povzbudzujúce účinky, zamilujete si ho.
Tento povzbudzujúci čaj nečaj pochádza z Južnej Ameriky, kde jeho priaznivé účinky poznajú už tisíce rokov. Po príchode španielskych a portugalských moreplavcov sa rozšíril do Európy aj do zvyšku sveta, kde jeho obľuba naďalej trvá. Aby nie, okrem toho, že prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy, osviežuje telo aj myseľ a dokáže normalizovať hladinu lipidov v krvi. Príjemná je aj jeho schopnosť odvodniť organizmus.
Kombinace alkaloidov kofeínu, teobromínu a teofylínu sa postará o poriadnu dávku energie na niekoľko hodín. Výhoda Maté je, že sa do neho kofeín uvoľňuje postupne vďaka tomu, že sa z jednej dávky pripravuje niekoľko nálevov. Preto je lepšie znášané ako káva. Pražené Maté obsahuje aj rad cenných aminokyselín, antioxidantov, vitamínov (A, C a vitamíny skupiny B), minerálov (vápnik, horčík, mangán, železo, selén, draslík, kremík aj fosfór) a stopových prvkov, ktoré sú nevyhnutné pre správny chod nášho tela.
Pravidelné pitie Yerba maté vás udrží v chode aj počas náročných období, a to úplne prírodne.
Užívanie a dávkovanie
Na prípravu 1 litra nápoja stačí 3 až 6 g (2 polievkové lyžice) pražených listov. Čaj, respektíve odvar z Maté, si môžete pripraviť dvoma spôsobmi - prvý je rýchlejší, druhý je zase rokmi overenou tradíciou.
Na jednoduchú prípravu nápoja si pripravte hrnček alebo kanvičku a sitko. Maté zalejte vodou s teplotou 70-80 °C. Nechajte cca 5 minút lúhovať a môžete piť.
K tradičnej príprave je potreba aj tradičný riad. Nezaobídete sa bez kalabasy, čo je nádoba z vydlabanej tekvice (alebo z keramiky), a bombilly - slamky so sitkom, ktorá sa vyrába buď z bambusu, alebo kovu.
- V prvom kroku do kalabasy nasypte Maté a otvor zakryte dlaňou. Otočte kalabasu na bok a ľahko s ňou zaklopte, aby sa jemné čiastočky dostali na okraj a neupchali bombillu.
- Opatrne vráťte kalabasu dňom dole, aby Maté zostalo v uhle 45°. Bombillu vložte do časti bez Maté a zalejte troškou vlažnej vody.
- Po vsiaknutí vody dolejte kalabasu horúcou vodou o 70-80 °C a začnete piť.
- Po dopití je Maté pripravené k ďalšiemu nálevu.
Rovnakým spôsobom si môžete Maté pripraviť aj ako osviežujúci ľadový nápoj. Jediná zmena v postupe je, že zmes zalejete ľadovou vodou miesto horúcej. Takýto nápoj nesie meno Tereré a najlepšie chutí počas horúcich letných dní. Pije sa buď neochutený aj dosladený cukrom alebo citrusovými plodmi.
Vedľajšie účinky
Pri dodržaní dávkovania je Maté veľmi dobre znášané. Pri vyšších dávkach sa môže objaviť podráždenie, nevoľnosť, žalúdočné ťažkosti či poruchy spánku. Kvôli obsahu kofeínu neodporúčame Maté piť, ak máte vysoký tlak alebo kardiovaskulárne problémy. Nápoj nie je vhodný ani pre deti, tehotné a dojčiace ženy.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Ilex paraguayensis, Yerba maté, Ilex sorbilis, Erva mate, Paraguayský čaj, South American holly, St. Bartholomew’s tea, erva-verdadeira, jezuitské thé, Cesmína paraguayská
UPOZORNENIE
Výživový doplnok nie je náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Nie je určené pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Skladujte v suchu, chráňte pred teplom a priamym slnečným svetlom.
Vzhľadom na nariadenia Európskej únie a súčasnú legislatívu nesmieme pri produktoch uvádzať niektoré informácie. Medzi ne napríklad patria neschválené zdravotné účinky, alebo vedecké štúdie.
PlaBio s.r.o., Podzimní 1436/37, 466 02 Jablonec nad Nisou, Česká republika, IČO: 03945294