Maté - Pražené listy
BIO
Maté - Pražené listy
Maté - Pražené listy
Maté - Pražené listy

Maté
Pražené listy

Ilex paraguayensis, Yerba maté, Ilex sorbilis, Erva mate, Paraguayský čaj, South American holly, St. Bartholomew’s tea, erva-verdadeira, jezuitské thé, Cesmína paraguayská
Produkt z Brazílie

Lístky juhoamerického stromu, ktoré sú na viac opražené, aby tak získali väčší účinok. Celý popis
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Cesmína paraguajská je strom rastúci pôvodne v Južnej Amerike. Svojou výškou patrí medzi stredne vysoké stromy, dorastá do výšky až 15-20 metrov. Najčastejšie by sme na ňu narazili na území Argentíny, Paraguaju a Brazílie. Tam ju už po stovky rokov používajú tamojšie kmene. Jedným z nich je aj kmeň Guarani. Cesmína nie je však tak známy názov, ako napríklad Ilex paraguariensis (latinsky) alebo skrátka Yerba Maté. Tento nápoj pripravovaný z lístkov zmieneného stromu je známy po celom svete. Dodáva energiu a vitalitu, ale k tomu sa dostaneme. Hlavným medzníkom bol príjazd španielskych konquistatorov do Južnej Ameriky. Pitie maté si prevzali a veľmi obľúbili. Vďaka nim sa maté dostalo aj k jezuitským misionárom, ktorí ho ďalej rozšírili a spopularizovali v ďalších krajinách. Poďme si teraz povedať niečo ku zloženiu a účinkom.
Čo Maté obsahuje?
Maté obsahuje viac a menej dôležitých látok. Za účinky sú priamo zodpovedné predovšetkým tieto - kofeín, mateín, teobromín a teofylín. Kofeín je alkaloid, o ňom toho vieme veľa. Stimuluje metabolizmus nervovú sústavu a ďalšie. Kardio-stimulanty teobromín a teofylín si tiež netreba predstavovať - urýchľujú srdečnú činnosť a rozťahujú cievy. Zaujímavý je predovšetkým mateín, ktorý má veľmi podobné účinky ako kofeín, ale na rozdiel od kofeínu nie je návykový. Za menej podstatné môžeme potom považovať rôzne vitamíny, minerály, stopové prvky, ďalšie alkaloidy, ale aj aminokyseliny.
Ako to všetko účinkuje?
Pri pohľade na hlavné látky obsiahnuté v Maté nám bude hneď všetko jasné. Účinky sa veľmi podobajú tým, ktoré dobre poznáme z kávy. Ich priebeh je omnoho plynulejší vďaka čomu sa dá považovať Maté za zdravšiu náhradu kávy. Vďaka kofeínu, mateínu a kardio-stimulantom dochádza k urýchľovaniu metabolizmu, stimulácií nervového systému a lepšiemu prekrveniu. Tým sa zlepšuje úroveň pamäti, sústredenia, koncentrácie a ďalších funkcií, ktoré sú často trochu zabrzdené. Maté tiež potlačuje mieru únavy, dodáva energiu a pomáha objaviť často stratenú vitalitu.
Koľko Maté je akurát?
Pražené listy sú rozdielne od tých normálnych, predovšetkým svojou potenciou. Lepšie účinkujú na náš organizmus, ale tiež majú špecifickejšiu chuť, ktorá nemusí každému nutne vyhovovať. Na 1 liter vody by sme mali použiť cca 3-6 gramov, čo sú zhruba 2 polievkové lyžice. Dávkovanie môžeme pridávať alebo uberať podľa pocitu.
Ako Maté užívať?
Pražené listy sa užívajú rovnako ako tie nepražené – odvarom.
Čaj Maté ...
Ako sme už zmienili, najčastejšou konzumáciou Maté je práve čaj alebo skôr odvar, aby sme boli presnejší. Ten sa dá pripraviť celkom dvoma spôsobmi.
Prvý spôsob je trochu ľahší - stačí nám prakticky vybavenie, ktorým si pripravujeme klasické sypané čaje. Lístky nasypeme do sitka alebo puzdra a zalejeme vodou s teplotou maximálne 80 stupňov necháme 5 minút vylúhovať a môžeme piť.
Druhý spôsob je tradičnejší, ale tiež zložitejší. Na jeho prípravu budeme potrebovať takzvanú kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádobka, ktorá sa skôr vyrábala z vydlabanej tekvice. Bombilla je slamka, ktorá má na spodnom konci malé sitko, aby odfiltrovala drobné lístky. Maté nasypeme do kalabasy, jej hrdlo prikryjeme rukou a celú nádobu otočíme hore nohami, mierne zatrasieme a vrátime naspäť. Na ruke nám zostanú jemné kúsky lístkov, ktoré vyhodíme. Tento postup opakujme 3-5x. Potom nakloníme kalabasu na stranu, aby sa Maté zosypalo. Vzniknutú hromadu polejeme trochou studenej vody, to preto aby sme lístky nespálili. Konečne môžeme Maté zaliať horúcou vodou s maximálnou teplotou 80 stupňov. Výsledný nápoj pijeme pomocou bombilly.
Nežiaduce účinky Maté
Za hlavný nežiaduci účinok môže predovšetkým obsiahnutý kofeín, ktorý môže pri nadbytočnom užívaní spôsobovať nespavosť a podráždenosť. Aj vďaka tomu sa Maté nehodí pre tehotné a kojace ženy alebo osoby trpiace vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi problémami.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Bojujte proti únave efektívne a zdravo
12.februára 2018
Ako sa vzoprieť únave a nabudiť svoj organizmus k lepšiemu výkonu? Bojujte proti nedostatku energie prírodnou silou a vyskúšajte povzbudzujúce stimulanty z kvalitných bylín, ktoré zaženú ospalosť, navrátia Vám chuť do života a sexuálne Vás nabijú. Účinok sa dostaví behom chvíle! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
12.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac
Vyskúšajte lahodné čaje z Kustovnica čínskej
06.novembra 2017
Už ste niekedy ochutnali čaj z Kustovnice čínskej? Že nie? Uvarte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnajte si horúce nápoje s povzbudzujúcimi účinkami. Výsledkom budete ohromení! Vyskúšajte ešte dnes čaje z Goji a ďalších našich kvalitných prírodných produktov. Zobraziť viac