Maté - Drvené listy
BIO
Maté - Drvené listy
Maté - Drvené listy
Maté - Drvené listy

Maté
Drvené listy

Ilex paraguayensis, Yerba maté, Ilex sorbilis, Erva mate, Paraguayský čaj, South American holly, St. Bartholomew’s tea, erva-verdadeira, jezuitské thé, Cesmína paraguayská
Produkt z Brazílie

Stáročia využívané lístky, z ktorých sa varí odvar pre dodanie energie a vitality. Celý popis
Pozor, posledný 1 Balení skladom
Objednejte do 16:00 a doručíme v piatok 19.1.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Cezmína paraguajská, tiež známa pod svojím latinským menom Ilex paraguariensis, je stredne vysoký strom dorastajúci do výšky 15 až 20 metrov. Mnoho z nás názov Cezmína nepozná, čo ale taký názov Yerba Maté, alebo len Maté? Tak sa totiž nazýva tradičný nápoj, vytváraný z lístkov tohto stromu. Pôvodom je mu Južná Amerika, presnejšie oblasti Brazílie a Argentíny a Paraguaji. Tunajšie kmene – predovšetkým Guarani a podobní, pili Maté ako životobudič, ako elixír na dodanie energie a vitality. Vplyvom kolonizácie sa do týchto oblastí dostali aj španielski konquistadori. Vďaka nim sa zvyk pitia Maté dostal k jezuitským misionárom, ktorí ho rozniesli do zvyšku sveta. Dokonca sa im podarilo spopularizovať pitie Maté v mnohých krajinách. To by k základným informáciám stačilo – poďme si povedať niečo konkrétnejšie.
Zloženie Yerba Maté
Čo spôsobuje tie účinky, vďaka ktorým si Maté obľúbili ľudia po celom svete? Sú to predovšetkým štyri základné zložky – kofeín, teobromín, teofilín a mateín. Jedná sa o veľmi účinné stimulanty. Kofeín je všeobecne známym alkaloidom, spôsobujúce zrýchlenie metabolizmu. V jeho účinkoch mu pomáhajú kardio-stimulanty teobromín a teofylín. Veľmi dôležitý je aj posledný zo štyroch – mateín. Ide o alkaloid podobný kofeínu. Má rovnaké účinky, len nie je návykový. Ďalšie látky sú napríklad – vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, antioxidanty a ďalšie alkaloidy. Čo táto kombinácia spôsobuje?
Účinky maté
Hlavné účinky Maté sa priamo odvíjajú od obsiahnutých látok. Vplyvom prítomnosti kardio-stimulantov, kofeínu a mateínu, pôsobí predovšetkým stimulačne. Dochádza k zrýchleniu metabolizmu, stimulácii centrálneho nervového systému, miernemu zrýchleniu srdcového tepu a lepšiemu prekrveniu organizmu. Zlepšujú sa tak kognitívne funkcie, miera pamäti, ale aj ostražitosť a pozornosť. Dochádza k odďaľovaniu prejavov únavy, či už psychickej alebo fyzickej. Maté skvele nahrádza účinky kávy, ale o tom si povieme za okamih.
Koľko Maté si mám dať?
Drvené lístky sú najjemnejšie formou. Tu úplne stačí 3-6 gramov na 1 liter nápoja (2 polievkové lyžice). Predovšetkým záleží na miere našej rezistencii na kofeín. Ak sme na neho zvyknutí, môžeme dať Maté o trochu viac.
Spôsob použitia
Najlepšou možnosťou, ako plne využiť drvené listy je odvar. O jeho príprave sa dočítame nižšie.
Čaj Yerba Maté
Prečo je Maté tak obľúbené už vieme. Jeho účinky sú oveľa zdravšie, než tie pri káve. Ako ale správne nápoj pripraviť? Celkom existujú dve možnosti. Prvá je trochu jednoduchšia, tá druhá tradičnejšia a náročnejšia.Na tú ľahšiu nám bude stačiť len nádoba a lúhovacie sitko, ktoré používame na sypané čaje. Do neho umiestnime obsah Maté a celé prelejeme vodou s teplotou 70-80 stupňov. Necháme cca 5 minút lúhovať a môžeme piť. Druhá možnosť už tak jednoduchá a rýchla nie je.
Tradičná metóda prípravy Maté vyžaduje dva základné predmety - kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba zvláštneho tvaru. Dnes sa stretávame s kalabasov z porcelánu a iných materiálov. Predtým sa však jednalo o vydlabanú tekvicu. Bombilla je akási slamka so sitkom na spodnej strane. Celá príprava prebieha nasledovne. Do kalabasy nasypeme Maté. Otvor nádoby zakryjeme rukou a prevrátime hore nohami. Pretrepeme a opäť vrátime do pôvodnej polohy. Tento úkon opakujeme niekoľkokrát. Zakaždým nám na ruke zostanú malé čiastočky lístkov, ktoré vyhodíme. Potom kalabasu nakloníme na stranu, aby sa tak Maté zosypalo. Vzniknutú kôpku zalejeme trochou studenej vody, aby sme predišli spáleniu. Teraz už stačí len zaliať horúcou vodou s teplotou 70-80 stupňov a môžeme pomocou bombilly piť. Jemné sitko na jej konci odfiltruje všetky drobné čiastočky, ktoré by sme inak vypili.
Má Maté nežiaduce účinky?
Podobne ako káva, má aj Maté vplyvom prítomnosti kofeínu a ostatných stimulantov, svoje nežiaduce účinky. Ak by sme to s pitím preháňali, môže dôjsť k nespavosti a podráždenosti. Pitiu Maté by sa mali vyhnúť osoby s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi problémami. Nie je vhodné ani pre tehotné a dojčiace ženy.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Od jazera po prášok - ako všetko prebieha?
06.decembra 2017
Sladkovodná riasa Spirulina je stále obľúbenejším potravinovým doplnkom. Napadlo Vás ale niekedy, aké fázy predchádzajú tomu, než sa dostane ku koncovému užívateľovi? Nahliadnite s nami do výrobného tajomstva Spiruliny a objavte jej prínos pre svoje zdravie! Zobraziť viac
Vyskúšajte lahodné čaje z Kustovnica čínskej
03.novembra 2017
Už ste niekedy ochutnali čaj z Kustovnice čínskej? Že nie? Uvarte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnajte si horúce nápoje s povzbudzujúcimi účinkami. Výsledkom budete ohromení! Vyskúšajte ešte dnes čaje z Goji a ďalších našich kvalitných prírodných produktov. Zobraziť viac
Bojujte proti únave efektívne a zdravo
07.decembra 2016
Ako sa vzoprieť únave a nabudiť svoj organizmus k lepšiemu výkonu? Bojujte proti nedostatku energie prírodnou silou a vyskúšajte povzbudzujúce stimulanty z kvalitných bylín, ktoré zaženú ospalosť, navrátia Vám chuť do života a sexuálne Vás nabijú. Účinok sa dostaví behom chvíle! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
03.augusta 2016
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Vše, co byste o čaji měli vědět
08.júla 2016
Je veľa zmesí, ktoré sú zle označované pojmom "Čaj". Ten musí byť vždy z čajovníka. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
08.júla 2016
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac