Citrónová tráva - Drvené steblá trávy
Citrónová tráva - Drvené steblá trávy
Citrónová tráva - Drvené steblá trávy
Citrónová tráva - Drvené steblá trávy

Citrónová tráva
Drvené steblá trávy

Cymbopogon citratus, Cymbopogon citratus, vousatka citrónová, citronová tráva, cha de Dartigalongue, Hierba Luisa, Gavati Chaha, citronela
Produkt z Thajska

Rastlinka známa ako Citrónová tráva, má mnoho využití spojených ako s dekorovaním, tak aj s gastronómiou. Celý popis
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Citrónová tráva je rastlina pôvodom z Ázie, avšak pestuje sa aj v Afrike alebo Amerike. Vyhovuje jej tropické podnebie plné slnka a tepla. Z botanického hľadiska ide o vytrvalú tropickú trávu z čeľade lipnicovitých. Narazili by sme na ňu aj pod jej latinským názvom Cymbopogon citratus, alebo slovenským – Vôňovec. Poďme si predstaviť rastlinku ako takú.
Citrónová tráva vytvára mohutné trsy jednotlivých listov šedozelenej farby. Listy sú obvykle dlhé necelý meter a široké 2,5 centimetra s elegantne urobenými špičkami. Rastlinka môže dorásť do výšky až 1,5 metra s priemerom trsu okolo 1,2 metra. Problém nastáva pri množení. Rastlinka tvorí semená len zriedka, preto je odsúdená na vegetatívne množenie. Iste nám napadne – dá sa pestovať aj u nás?
Citrónovú trávu môžeme skutočne pestovať aj na území Slovenskej republiky. Jedná sa však o prenosnú rastlinku. V lete by mala byť na priamom slnku, s jeseňou by sme ju mali upratať do tepla domova. Rastlinka totiž nie je schopná prekonať mráz. Najviac jej vyhovuje priepustná hlinito-piesočnatá zemina.
Lístky majú po rozdrvení alebo narezaní, silnú, citrónovú arómu. Okrem estetiky môžeme zaznamenať aj iné druhy použitia. Často sa používala napríklad v gastronómii alebo na výrobu aromatických kúpeľov.
Obsiahnuté látky
Za farmakologicky podstatné môžeme u citrónovej trávy považovať predovšetkým citral, nerol, limonén a linaloon. Ďalej by sme narazili na flavonoidy, vitamíny a ďalšie.
Kúpeľ z Citrónové trávy
Jedným z možných využití je príprava vonného kúpeľa. K tomu nám postačí cca 20-30 gramov drvených stebiel. Vložíme ich do vrecka, ktorý umiestnime do horúceho kúpeľa. Po chvíľke sa príjemne rozvonia, čo prináša úľavu našej duši, ale aj telu.
 
Vyskúšajte lahodné čaje z Kustovnica čínskej
03.novembra 2017
Už ste niekedy ochutnali čaj z Kustovnice čínskej? Že nie? Uvarte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnajte si horúce nápoje s povzbudzujúcimi účinkami. Výsledkom budete ohromení! Vyskúšajte ešte dnes čaje z Goji a ďalších našich kvalitných prírodných produktov. Zobraziť viac
Citrónová tráva a jej použitie v kuchyni
27.apríla 2017
Citrónová tráva má v kuchyni široké uplatnenie. Svojou pikantnou chuťou a nezameniteľnou arómou zvýrazní chuť každého pokrmu. Na prípravu jedál sa používa čerstvá, sušená i mrazená citrónová tráva. Výborne chutí v šalátoch, polievkach a v ryžových a mäsitých pokrmoch. Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
03.augusta 2016
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
08.júla 2016
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac