Citrónová tráva a jej použitie v kuchyni

Doba čítania: 2 minúty, 27.apríla 2017, Zaujímavosti

Citrónová tráva má v kuchyni široké využitie. Bez tejto bylinky sa nezaobíde najmä ázijská kuchyňa. Hojne sa používa v Indonézii, Thajsku, Malajzii a Indii. Citrónovej tráve sa mimoriadne darí v celej Ázii a vyhľadávaná je pre svoju špecifickú chuť a arómu. Zaraďte aj vy citrónovú trávu do svojich pokrmov a poďte sa s nami inšpirovať, ako ju zužitkovať!

Vpusťte citrónovou trávu do svojej kuchyne

Citrónová tráva má pikantnú chuť a arómu podobnú citrónu. Dochutí a zvýrazní každé jedlo, bez toho aby ho okysľovala. Táto bylinka podporuje zdravé trávenie, preto ju nezabudnite pridať do horšie stráviteľných pokrmov. Cenená je pre svoje antibakteriálne účinky a v Indii ju odporúčajú proti reumu a kašľu. Navyše harmonizuje dušu a upokojuje strápenú myseľ. Potrebujete viac dôvodov, prečo s ňou dochucovať pokrmy?

Citrónová tráva a jej využitie v kuchyni

Citrónová tráva sa používa čerstvá, sušená i mrazená. V našich podmienkach ju zoženiete najčastejšie v sušenom stave, bez toho, aby strácala svoju špecifickú chuť a vôňu. Ak ste si zakúpili alebo vypestovali čerstvú citrónovú trávu, spotrebovať môžete celú rastlinku. Výborne chutí v zeleninových šalátoch, polievkach, omáčkach i mäsových pokrmoch. Okrem toho sa hodí do ryžových jedál a podčiarkne chuť kurčaťa, rýb a darov mora. Citrónová tráva sa skvele dopĺňa s cesnakom, koriandrom, paprikou a šalotkou. Vyzdvihne chuť jednotlivých ingrediencií a jedlo príjemne prevonia.

Citrónová tráva ako lahodné dochucovadlo

Pokiaľ chcete jedlu dodať originálnu chuť, vezmite 5 cm dlhý tuhšie stvol citrónovej trávy a roztlačte ho plochou noža, aby sa uvoľnila aróma. Bylinku pridajte do polievky a po uvarení ju vytiahnite. Pre intenzívnejšiu chuť vložte do polievky celý zväzok citrónovej trávy a pred podávaním ho opäť vyberte. Citrónová tráva takto nahradí pór alebo inú vňaťovú zeleninu. V prípade, že použijete citrónovú trávu ako ďalšiu surovinu do pokrmov, olúpte stonky a vyberte najmäkšiu časť stonky, ktorá je najlepšie stráviteľná. Nakrájajte ju na drobné kúsky a pridajte do studených či teplých jedál.

Citrónová tráva na Botanic.sk

Nezohnali ste čerstvú citrónovú trávu a nechcete čakať, až si ju vypestujete? Vyskúšajte kvalitné drvené steblá citrónovej trávy z Botanic.sk. Aj v sušenom stave si bylinka zachováva svoje chuťové a vonné vlastnosti, takže si ju zamilujete pre dochucovanie pokrmov a prípravu čaju.

Doba čítania: 2 minúty, 27.apríla 2017, Zaujímavosti
Páčil sa vám tento článok? Ta ho zdieľajte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategórie
Vyhľadať článok
Populárne články
Najčastejšie štítky
Zobraziť ďalší