Udržať krok s dnešnou modernou dobou nie je naozaj ľahká úloha. Mnoho ľudí sa preto často obrací na rôzne "nakopávače" pre povzbudenie organizmu a zahnanie únavy. Káva, energetické nápoje alebo rôzne doplnky stravy - to všetko môže prispieť k zvýšeniu energie. Čo na energiu zaberá najviac a čo je tou najlepšou voľbou pre zdravie? A naozaj sa nezaobídeme bez stimulantov?
Pod pojmom káva si zvyčajne predstavíme teplý nápoj pripravený z pražených zŕn kávovníka. Možných spôsobov a rituálov prípravy kávy je veľa, rovnako ako rozporuplných názorov o škodlivosti a prospešnosti kávy pre ľudské zdravie. Napriek tomu všetkému, káva je jedným z najkonzumovanejších nápojov na svete a pre mnoho ľudí je neodmysliteľnou súčasťou každodenného života.
Káva si získala obľúbenosť nielen pre svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale aj vďaka svojim povzbudzujúcim účinkom. Hlavná účinná látka obsiahnutá v káve je alkaloid kofeín, ktorý má stimulačné účinky na centrálny nervový systém. Vďaka týmto účinkom môže pitie kávy podporiť rýchlejšie myslenie, zlepšiť koncentráciu a zvýšiť bdelosť (Durrant, 2002). Kofeín je prospešný hlavne v kritických situáciách zníženej výkonnosti, ako je napríklad únava alebo nedostatok spánku. Niet sa teda ani čomu čudovať, keď je kofeín označovaný za najpopulárnejšiu povzbudzujúcu látku na svete.
A teraz trocha ľahkej fyziológie. Za pocit únavy je zodpovedná chemikália zvaná adenozín. Keď sa adenozín naviaže na určité špecifické miestá - receptory v mozgu, začne telu signalizovať pocit ospalosti. Takto vzniká únava. Kofeín je štrukturálne podobný adenozínu a keď sa pripojí k jeho receptorom, blokuje jeho účinky. To nás udržuje bdelé a v pozore.
Maximálnej hladiny v krvi kofeín dosahuje v priebehu 30 až 45 minút od jeho konzumácie a účinky kofeínu pretrvávajú priemerne až 4 hodiny od jeho požitia (individuálne 2,5 až 10 hodín). To je dôvod, prečo začneme pociťovať približne po 15 a 45 minútach od vypití kávy najväčšie osviežujúce účinky. Podľa všetkého kofeín už v množstve 100 mg podporuje bystrosť, pomáha pri únave a zlepšuje myslenie.
Zdroje kofeínu
Kofeín si väčšina ľudí spojí hlavne s rannou šálkou kávy (a so všetkými ďalšími šálkami kávy počas dňa). Ako by aj nie, keď hlavným zdrojom kofeínu v Európe je práve káva. Existujú ale aj ďalšie zdroje kofeínu. Kofeín sa nachádza v káve, čajových listoch, kakaových bôboch a guarane. Kofeín býva pridávaný tiež do populárnych energetických nápojov a môže byť súčasťou rôznych bylinných produktov či doplnkov stravy.
Nežiaduce účinky pitia kávy
Kofeín obsiahnutý v káve môže u niektorých citlivých osôb spôsobiť problémy a narušiť spánok. Treba spomenúť, že umiernené pitie kávy nie je u zdravých osôb považované za nebezpečné. Na druhú stranu, vysoké dávky kofeínu môžu spôsobiť rad nežiaducich účinkov. Medzi tie patrí nervozita, podráždenosť, dezorientácia a zmätenosť, tras, podráždenie žalúdka, nevoľnosť, hnačka, vracanie, prechodné zvýšenie krvného tlaku a poruchy spánku. Nadmerné dávky kofeínu môžu zhoršiť aj stav u osôb s psychickými poruchami. Okrem toho, pri nárazovom zníženiu príjmu kofeínu môže dôjsť k nežiaducim abstinenčným príznakom (bolesti hlavy, únava, ospalosť a neschopnosť sústrediť sa).
Prospešné účinky pitia kávy
Napriek kontroverzným tvrdením o škodlivosti kávy existuje celý rad preukázateľne overených faktov o ich pozitívnych účinkoch. Okrem kofeínu obsahuje káva totiž aj ďalšie prospešné látky. Ide hlavne o veľké množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k zníženiu rizika vzniku rôznych ochorení. Ďalej sú zastúpené aj rôzne vitamíny a minerálne látky.
Prínosy kávy pre organizmus:
- krátkodobo stimuluje činnosť mozgu
- zlepšuje náladu
- urýchľuje reakčný čas
- zvyšuje bdelosť
- zlepšuje kognitívne funkcie (pamäť, učenie)
- zrýchľuje metabolizmus (priemerne o 10%)
- chráni mozog pred neurodegeneratívnymi chorobami (Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba)
- znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
- pôsobí preventívne pred ochorením pečene (cirhóza, pečeňové karcinóm)
Aká je bezpečná dávka kofeínu?
U zdravých dospelých osôb sa považuje za bezpečnú dávku 300 až 400 mg kofeínu denne (alebo 6 mg/kg hmotnosti). To zodpovedá asi štyrom až šiestim šálkam kávy za deň alebo dvoma priemerným energetickým drinkom. Niektorí ľudia však môžu byť na účinky kofeínu citlivejší ako iní a je u nich ťažké určiť presnú hranicu pre bezpečné množstvo kofeínu. Naopak denní spotrebitelia kávy si môžu voči kofeínu vybudovať toleranciu a uvedené účinky u nich budú slabšie. Kofeín sa všeobecne neodporúča deťom mladším ako 12 rokov. Tehotné a dojčiace ženy by mali príjem kofeínu obmedziť na 200 mg denne.
Energetické nápoje
Obľuba energetických nápojov v posledných rokoch stále vzrastá a energetické drinky sa dajú považovať za "kávu novej generácie". Účelom energetických nápojov je pritom akútne prekonať únavu a povzbudiť telo v núdzovej situácii (únava, vyčerpanie alebo nedostatok spánku). Namiesto toho sa však stále častejšie stávajú tieto nápoje úplne bežnou zložkou pitného režimu a súčasťou každodenného životného štýlu. "Energeťáky" už veľa ľudí nepije len pri únave a kvôli potrebe zostať ostražití. Pijú je aj vtedy, keď majú len smäd alebo sa proste nudí. A to je problém.
Hlavnou zložkou energetických nápojov je najčastejšie kofeín. Energetické nápoje sú teda len inou, často atraktívnejšou formou príjmu kofeínu ako káva. V energetických nápojoch sa môžu vyskytovať aj ďalšie zložky - guarana, taurín a karnitín. V energetických nápojoch je však denná dávka kofeínu aj ďalších zložiek často prekračovaná, čo môže spôsobiť vedľajšie účinky.
Čo všetko nájdeme v energetickom nápoji?
- voda
- cukor (cca 10-15 g na 100 ml)
- umelé sladidlá (najmä v produktoch, ktoré neobsahujú cukor)
- kofeín (30 až 70 mg kofeínu na 100 ml)
- guarana / výťažok zo zeleného čaju (ďalší zdroj kofeínu)
- taurín (pôsobí na srdcovo-cievny a nervový systém, je antioxidant)
- L-karnitín (pôsobí v metabolizme tukov)
- vitamíny
- arómy, farbivá, konzervanty a regulátory kyslosti
Výhodou je možnosť vziať si plechovku s energetickým nápojom prakticky kamkoľvek so sebou. Energy drinky sú dobré k rýchlemu "nakopnutiu", ale aj k rýchlej obezite. Kofeín v energetických nápojoch môže síce zvýšiť bdelosť, podporiť koncentráciu a povzbudiť náladu, ale problém je v obsahu ďalších surovín. Energetické nápoje sú presýtené cukrom a umelými prísadami (sladidlá, farbivá), ktoré pri pravidelnej konzumácii môžu telu naopak ublížiť.
Jedna plechovka za čas nevadí, nevhodná je ale pravidelná konzumácia týchto presladených nápojov. Ak sa túto energiu nechystáme vydať intenzívnou fyzickou aktivitou alebo ak sme ju predtým nevydali, nie je konzumácia energetických nápojov vôbec ničím prínosná. Naopak. Prebytok energie v podobe "rýchlych" cukrov sa totiž v tele ukladá vo forme tuku. Vysoká konzumácia energetických nápojov je preto jednou z ciest k obezite a ďalším zdravotným problémom (cukrovka, vysoký krvný tlak, metabolický syndróm). Niektoré energetické nápoje sa síce môžu pýšiť obsahom pridaných vitamínov, ale to nevyváži ich negatíva. Tieto vitamíny môžeme navyše získať efektívnejšie a vo svojej prirodzenej podobe z pestrej stravy.
Ako na zdravé doplnenie energie?
Energiu možno načerpať aj bez kávy a chemických povzbudzovačov. Určite budete súhlasiť s tým, že najlepším spôsobom pre načerpanie síl je ísť sa na chvíľu natiahnuť. To však uprostred pracovného dňa väčšinou nejde. Našťastie nám príroda nadelila skvelé stimulanty, ktoré dokážu rozprúdiť myseľ, povzbudiť mozog a prispieť k udržaniu pozornosti počas náročného dňa. Preto sme pre vás pripravili 5 prírodných tipov, ktoré vás zaručene "nakopnú" a udržia v pozore.
ŽENŠEN PRAVÝ
Pokiaľ chcete mať dostatok energie dlhodobo a nehľadáte len jednorazový povzbudzovač, siahnite po extraktu z koreňa ženšenu. Existuje niekoľko druhov ženšenu, ale za najúčinnejší sa považuje ženšen pravý (kórejský či ázijský ženšen).
Ženšen pravý (Panax ginseng), prezývaný ako "koreň života", je najsilnejším posilňujúcim prostriedkom tradičnej ázijskej medicíny a dokáže predčiť povzbudzujúce účinky kávy alebo čaju. Ženšen podporuje činnosť nervovej sústavy, zvyšuje duševnú koncentráciu a uľahčuje proces učenia (Nah, 2007). Prispieva tiež k duševnej pohode, znižuje únavu a posilňuje imunitu.
GUARANA
Zázračná rastlina z Amazónie - to je
guarana. Guarana (Paulinia cupana) je popínavá drevnatá rastlina, ktorej hlavným pestovateľom je Brazília. Vďaka svojim účinkom je známa tiež ako "elixír mladosti". Plody guarany v sebe pod bielou dužinou ukrývajú semienka podobné tým kávovým. Najdôležitejšími zložkami semienok guarany sú látky so stimulačnými účinkami - teobromín, teofylín a kofeín. Guarana tak dokáže oddialiť pocit únavy, zbystriť naše zmysly a získať späť stratenú vitalitu. Ďalej podporuje metabolizmus, znižuje chuť do jedla a posilňuje kardiovaskulárny systém.
YERBA MATÉ
Yerba maté je nápoj so stimulačnými účinkami pripravovaný z lístkov cezmíny paraguajskej. Listy sa zvyčajne sušia, drvia, zalievajú horúcou vodou a pripravuje sa z nich čaj. Yerba maté je výborným zdrojom kofeínu, vitamínov, minerálnych látok a bioaktívnych zlúčenín (kvercetín, kyselina ursolová) s prospešnými účinkami na mozog, srdce, svaly a cievy. Yerba maté potláča duševnú a telesnú únavu, pôsobí ako antioxidant a celkovo osviežuje telo.
RHODIOLA ROSEA
Rhodiola rosea čiže rozchodnica ružová sa od pradávna používa pre zvýšenie fyzických a psychických síl. Hoci rozchodnica ružová neobsahuje kofeín, jej stimulačné účinky sú porovnateľné s nápojmi a prípravkami, ktoré obsahujú kofeín. Rozchodnica zvyšuje bdelosť, znižuje únavu, zlepšuje imunitu a pomáha k normalizácii hladiny glukózy v krvi.
KAKAOVÉ BOBY
Kakaové bôby alebo horká čokoláda? Oboje je skvelé! Kakao obsiahnuté v kvalitnej čokoláde obsahuje teobromín, ktorý pomáha odbúrať únavu a stres, navyše navodzuje pocit pohody. Kakao je skvelým zdrojom horčíka, čo z neho robí skvelý prostriedok pre potlačenie únavy. Výhodou kakaa je, že má oproti káve (kofeínu) minimum nežiaducich účinkov.
Pre a proti: Káva, energetický nápoj alebo doplnky stravy?
Káva
Výhody
- Dlhodobejšie povzbudenie (pomalé popíjanie kávy)
- Nulové množstvo kalórií
- Obsah antioxidantov
- Sociálna záležitosť
- Minimálny vplyv na hladinu cukru v krvi
- Zdravotné benefity
Nevýhody
- Návykovosť
- Vplyv na spánok
Energetické nápoje
Výhody
- Rýchle zvýšenie energie
- Pohotovosť na cestách
- Pohodlnosť
- Chuťové vlastnosti
- Malé množstvo vitamínov
Nevýhody
- Krátka doba nabudenia
- Nadmerný obsah kofeínu
- Návykovosť (na kofeínu aj cukru)
- Vysoký obsah cukru
- Zvýšená chuť do jedla
- Riziko alergie
- Príznaky kofeínového predávkovania (bolesť hlavy, nespavosť, podráždenosť, vysoký krvný tlak)
- Riziko nadváhy a obezity
Doplnky stravy
Výhody
- Možnosť výberu z prírodných doplnkov
- Výber konkrétnej účinnej látky
- Pohodlnosť
- Efektivita
Nevýhody
- Nutné dodržiavať dávkovanie
Použité zdroje
- Alkhatib A. (2014). Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities. Nutrition & metabolism, 11, 42. https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-42
- Heck CI, de Mejia EG. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. J Food Sci. 2007 Nov;72(9):R138-51. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x. PMID: 18034743.
- Durrant, Karen L., 2002. Known and Hidden Sources of Caffeine in Drug, Food, and Natural Products. Journal of the American Pharmaceutical Association (1996) [online]. 42(4), 625-637 [cit. 2019-02-01]. DOI: 10.1331/108658002763029607. ISSN 10865802. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1086580215302345
- Nah, S. Y., Kim, D. H., Rhim, H.: Ginsenosides: are any of them candidates for drugs acting on the central nervous system? NS Drug Rev. 2007, roč. 13, č. 4, s. 381–404
- Bromová, M. et al., 2010. Zdravotní rizika užívání energetických nápojů. Prevence úrazů, otrav a násilí. 4(2), 205–224.
- Shimazu T, Tsubono Y, Kuriyama S, Ohmori K, Koizumi Y, Nishino Y, Shibuya D, Tsuji I. Coffee consumption and the risk of primary liver cancer: pooled analysis of two prospective studies in Japan. Int J Cancer. 2005 Aug 10;116(1):150-4. doi: 10.1002/ijc.20989. PMID: 15756689.
- Gallus S, Tavani A, Negri E, La Vecchia C. Does coffee protect against liver cirrhosis? Ann Epidemiol. 2002 Apr;12(3):202-5. doi: 10.1016/s1047-2797(01)00304-0. PMID: 11897178.
- Klatsky AL, Morton C, Udaltsova N, Friedman GD. Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Arch Intern Med. 2006 Jun 12;166(11):1190-5. doi: 10.1001/archinte.166.11.1190. PMID: 16772246.
- Holtzman SG, Finn IB. Tolerance to behavioral effects of caffeine in rats. Pharmacol Biochem Behav. 1988 Feb;29(2):411-8. doi: 10.1016/0091-3057(88)90179-7. PMID: 3362935.
- Dulloo AG, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50. doi: 10.1093/ajcn/49.1.44. PMID: 2912010.
- Larsson SC, Wolk A. Coffee consumption and risk of liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology. 2007 May;132(5):1740-5. doi: 10.1053/j.gastro.2007.03.044. Epub 2007 Mar 24. PMID: 17484871.
- Koot P, Deurenberg P. Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Ann Nutr Metab. 1995;39(3):135-42. doi: 10.1159/000177854. PMID: 7486839.
- Brice CF, Smith AP. Effects of caffeine on mood and performance: a study of realistic consumption. Psychopharmacology (Berl). 2002 Nov;164(2):188-92. doi: 10.1007/s00213-002-1175-2. Epub 2002 Sep 4. PMID: 12404081.
- https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/EFSA/Kofein.pdf