Fytosteroly sú obsiahnuté v rastlinách. Ako pomáhajú ľudskému organizmu?
Fytosteroly sú chemické látky, ktoré
patria do skupiny sterolov. atria sem okrem iného tiež
cholesterol a sterol. Všetky tieto zlúčeniny sú si podobné.
Cholesterol produkuje ľudský organizmus. Fytosteroly - fyto - napovedajú, že sú produkované rastlinami. Hoci sú si tieto zlúčeniny chemicky veľmi podobné, majú každá z nich iný účinok aj význam.
Poznáte rozdiel medzi fytosterolom a cholesterolom?
Medzi najrozšírenejšie fytosteroly patrí napríklad stigmasterol, beta-sitosterol a kampesterol. Fytosteroly sú si najviac chemicky podobné s cholesterolom, napriek tomu majú v našom tele veľmi rozdielny význam..
Cholesterol je pre telo
škodlivý. Zúčastňuje sa vzniku
aterosklerózy. Jeho vplyvom dochádza tiež k
poleptaniu vnútornej steny ciev a nasleduje
zníženie priechodnosti ciev. V dôsledku tohto vplyvu vznikajú najčastejšie civilizačné choroby, ako je
choroba srdca, infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda alebo
uzáver tepien dolných končatín.
Cholesterol je do ľudského tela
prijímaný potravou. Viaže na seba tukové častice a cez
črevnú stenu sa dostáva
do krvi. A tu prichádzajú na rad
fytosteroly. Ktoré vďaka svojej veľmi podobnej chemickej štruktúre na seba nezdravý
cholesterol naviažu a zabránia tým jeho prestupe cez črevnú stenu do krvi, kde môže škodiť.
Cholesterol je potom stolicou vyplavovaný z tela von.
Fytosteroly pomáhajú redukovať tuk v tele. Aké majú ďalšie účinky?
Zlúčeniny fytosterolov dokážu na seba veľmi účinne naviazať tukové častice.
Cholesterol sa po zásahu fytosterolov nemôže na tuky nadviazať a je odplavovaný spolu s ďalšími nežiaducimi látkami z tela preč.
Fytosteroly majú ďalšie účinky na ľudské zdravie, napríklad:
- zmierňujú zápalové procesy v tele
- znižujú hladinu nezdravého cholesterolu v ľudskom organizme
- sú prírodnými antioxidantmi
- zlepšujú vyplavovanie všetkých toxínov z tela
- stimulujú správnu funkciu pankreasu k vyššej produkcii inzulínu
Fytosteroly sú chemické látky v potravinách, kde sú najviac obsiahnuté?
Ľudský organizmus fytosteroly sám od seba produkovať nevie. Je nutné preto konzumovať potraviny rastlinného pôvodu. Fytosteroly sú prirodzene obsiahnuté v zelenine, ovocí i celozrnnom pečive. Okrem toho sú vo vyššej miere obsiahnuté v orieškoch, mandliach, pohánke, sezamových semienkách, ryžových otrubách, slnečnicovom oleji alebo repke. Veľké množstvo fytosterolov obsahujú banány, jablká aj brokolice. Pretože sú zdraviu prospešné, výrobcovia ich pridávajú aj do margarínov, jogurtových nápojov nebo mliečnych výrobkov.
Fytosteroly a nežiaduce účinky. Majú nejaké?
Ak sa pacient lieči s vysokou hladinou
cholesterolu v krvi liekmi predpísanými lekárom, odporúčame sa poradiť o užívaní fytosterolov s lekárom alebo lekárnikom.
Prílišné množstvo fytosterolov má za následok
nižšie vstrebávanie betakaroténu, čo môže viesť k
zníženiu hladiny vitamínu A v ľudskom organizme. Tento stav môže byť nebezpečný predovšetkým pre
tehotné a dojčiace ženy. Vysoký príjem fytosterolov vytláča z ľudského organizmu škodlivý
cholesterol, ktorý
potrebujú hlavne
malé deti, pre
správny rast.