Sladké prírodné sladidlo Stévia

Nedokážete si predstaviť život bez cukru? Vyskúšajte jeho zdravšiu alternatívu!

Alternatíva za cukor? Stévia z Ameriky!

O Stévii cukrove sa v súčasnosti hovorí ako o náhradke cukru. Táto rastlina rastúca v tropických a subtropických oblastiach Brazílie a Paraguaja má nielen vysokú sladivosť, ale aj liečivé účinky. Nekalorické listy Stévie majú až 300x vyššiu sladivosť ako cukor. Prečo túto trávu používať na sladenie a dokáže nejako prospieť Vášmu zdraviu? Práve teraz je pod naším drobnohľadom Stévia sladká!

Nadváha

Trpíte nadváhou, ale nedokážete sa vzdať sladkej chuti? Používajte Stevie ako sladidlo kávy, čaju alebo do domácich buchiet. Na rozdiel od cukru má Stévia nulovú kalorickú hodnotu.

Výkyvy hladiny cukru v krvi

Cukor spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi a po jeho požití máte čoskoro chuť na ďalší cukor. So Stevie nedochádza k zmenám hladiny krvného cukru.

Zlé zažívanie

Stévia je vhodná pre všetky, ktoré trápia pálenie záhy a rozladené zažívanie. Stévia harmonizuje trávenie a slúži preventívne proti podráždeniu tráviaceho traktu.

Závislosť na alkohole a nikotíne

Stévia je podporným prostriedkom pri odvykaní závislosti na nikotíne a alkohole. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú bojovať so závislosťou.

Problematická pleť

Táto rastlina urýchľuje hojenie drobných poranení a pôsobí antibakteriálne, čo ocenia majitelia aknóznej pleti. Stévia navyše redukuje výskyt prípadných zápalov pleti.

Problémy s dutinou ústnou

Stévia odstraňuje nepríjemný zápach z úst a uľavuje pri zápale ďasien. Vďaka svojmu zloženiu bojuje proti tvorbe zubného kazu a rozvoji paradentózy.

Prírodné formy Stévie v najlepšej kvalite

Stévia sa spracováva na prášok, sladidlo alebo sa jej listy sušia a drvia. Či už Vás zaujala akákoľvek z týchto troch foriem, všetky nájdete vo Vašom botanike. Jednotlivé formy si môžete postupne vyskúšať alebo si rovno vybrať tú, ktorá Vám bude najviac vyhovovať. Aby sme Vám uľahčili nákup, prinášame Vám popisky a výhody jednotlivých foriem!

Drvené listy
Prášok z listov

Drvené listy

Drvené listy Stévie slúžia k príprave odvaru a môžu sa užívať v množstve 2 - 4 gramov 2x až 3x denne. Odvar pripravíte nasledujúcim spôsobom: 2 - 3 čajové lyžičky zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 10 až 15 minút. Vychladnutý výluh uchovávajte v chladničke na ďalšie využitie.

Pre koho je forma vhodná?

Túto formu si obľúbia ľudia, ktorí chcú používať výluh zo Stévie na kloktanie alebo na sladenie nápojov a pokrmov. Pre kloktanie použite čerstvý, ľahko vychladnutý odvar a vypľujte. Prevádzajte takto 2x až 3x denne.

Kúpiť drť

Ako užívať drvené listy

1 Užívajte 2-4 gramy drviny 2x až 3x denne

2 Zalejte šálkou horúcej vody a nechajte vychladnúť 5-10 minút

3 Dúšok kloktajte v ústach a potom vypľujte, takto 2x až 3x denne

Prášok z listov

Prášok z listov má ľahko hnedastú farbu a pripravuje sa podobne ako z drvených listov, len s tým rozdielom, že stačí 1 - 2 lyžičky 2x až 3x denne. Prášok sa vo vode dobre rozpustí a má intenzívnu sladkú chuť. Ako sladidlo je obľúbené najmä v Japonsku.

Pre koho je forma vhodná?

Prášok z listov je nenáročný na prípravu a nie je potrebné žiadne prelievanie ani cedenie. Na odmeranie potrebnej dávky Vám stačí obyčajná čajová lyžička. Prášok môžete presypať do malej uzatvárateľnej dózy a mať ho neustále pri sebe.

Kúpiť prášok

Ako užívať prášok

1 Užívajte 1 až 2 čajové lyžičky 2x až 3x denne

2 Zalejte šálkou horúcej vody a nechajte vychladnúť 5-10 minút

3 Dúšok kloktajte v ústach a potom vypľujte, takto 2x až 3x denne

Stévia: je to preceňovaný zázrak?

Ako ste mohli zistiť, užitie Stévie do pokrmov, nápojov alebo na kloktanie je veľmi jednoduché. Lenže nemali by sme ju považovať za samospasná sladidlo. Každopádne Stévia patrí medzi najzaujímavejšie prírodné sladidlá súčasnej doby. Kvalita tohto sladidla závisí na tom, akým procesom rastlina prešla.

A ako je to s jej vedľajšími účinkami? Túto rastlinu používali po stáročia rôzne domorodé kmene a posledných 30 rokov v malom množstve Japonsko, a zatiaľ bez nejakých väčších vedľajších účinkov. Lenže neexistujú výskumy, ktoré by sa zaoberali tým, či by toto sladidlo bolo škodlivé, keby sa užívalo v rovnakom množstve ako cukor v jeho rôznych podobách. Niektoré štúdie sa zmieňujú o drobných vedľajších účinkoch Stévia, ako sú kŕče v bruchu, nevoľnosť alebo interakcie s liekmi na diabetes a vysoký krvný tlak.

Pamätajte na to, že všetkého veľa škodí. Ale aj cez to zostáva Stévia prijateľnejším sladidlom ako cukor, ktorý spôsobuje pri nadmernom množstve rad civilizačných chorôb a pridáva sa do všetkého, dokonca aj do slaných pochutín. Vyberajte iba prírodne spracovanú Stevie, ktorú zoženiete na botanike. Ak sa Stevie chcete chudnúť, odnaučíte sa s ňou zladiť cukrom, ale postupne by ste si mali odvykať zladiť aj Stevie. Umelé sladidlá bez kalórií totiž môžu v konečnom dôsledku spôsobiť prejedanie, pretože vytvárajú rezistenciu na hormón leptín. A ten je dôležitý na to, aby mozog vedel, kedy máte prestať jesť.

Pre prípad, že prahnete po ďalších, všeobecnejších informáciách, navštívte náš herbár.