Prírodné formy Stévie v najlepšej kvalite
Stévia sa spracováva na prášok, sladidlo alebo sa jej listy sušia a drvia. Či už Vás zaujala akákoľvek z týchto troch foriem, všetky nájdete vo Vašom botanike. Jednotlivé formy si môžete postupne vyskúšať alebo si rovno vybrať tú, ktorá Vám bude najviac vyhovovať. Aby sme Vám uľahčili nákup, prinášame Vám popisky a výhody jednotlivých foriem!
Drvené listy
Drvené listy Stévie slúžia k príprave odvaru a môžu sa užívať v množstve 2 - 4 gramov 2x až 3x denne. Odvar pripravíte nasledujúcim spôsobom: 2 - 3 čajové lyžičky zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 10 až 15 minút. Vychladnutý výluh uchovávajte v chladničke na ďalšie využitie.
Pre koho je forma vhodná?
Túto formu si obľúbia ľudia, ktorí chcú používať výluh zo Stévie na kloktanie alebo na sladenie nápojov a pokrmov. Pre kloktanie použite čerstvý, ľahko vychladnutý odvar a vypľujte. Prevádzajte takto 2x až 3x denne.
Kúpiť drť
Ako užívať drvené listy
1 Užívajte 2-4 gramy drviny 2x až 3x denne
2 Zalejte šálkou horúcej vody a nechajte vychladnúť 5-10 minút
3 Dúšok kloktajte v ústach a potom vypľujte, takto 2x až 3x denne
Prášok z listov
Prášok z listov má ľahko hnedastú farbu a pripravuje sa podobne ako z drvených listov, len s tým rozdielom, že stačí 1 - 2 lyžičky 2x až 3x denne. Prášok sa vo vode dobre rozpustí a má intenzívnu sladkú chuť. Ako sladidlo je obľúbené najmä v Japonsku.
Pre koho je forma vhodná?
Prášok z listov je nenáročný na prípravu a nie je potrebné žiadne prelievanie ani cedenie. Na odmeranie potrebnej dávky Vám stačí obyčajná čajová lyžička. Prášok môžete presypať do malej uzatvárateľnej dózy a mať ho neustále pri sebe.
Kúpiť prášok
Ako užívať prášok
1 Užívajte 1 až 2 čajové lyžičky 2x až 3x denne
2 Zalejte šálkou horúcej vody a nechajte vychladnúť 5-10 minút
3 Dúšok kloktajte v ústach a potom vypľujte, takto 2x až 3x denne
Stévia: je to preceňovaný zázrak?
Ako ste mohli zistiť, užitie Stévie do pokrmov, nápojov alebo na kloktanie je veľmi jednoduché. Lenže nemali by sme ju považovať za samospasná sladidlo. Každopádne Stévia patrí medzi najzaujímavejšie prírodné sladidlá súčasnej doby. Kvalita tohto sladidla závisí na tom, akým procesom rastlina prešla.
A ako je to s jej vedľajšími účinkami? Túto rastlinu používali po stáročia rôzne domorodé kmene a posledných 30 rokov v malom množstve Japonsko, a zatiaľ bez nejakých väčších vedľajších účinkov. Lenže neexistujú výskumy, ktoré by sa zaoberali tým, či by toto sladidlo bolo škodlivé, keby sa užívalo v rovnakom množstve ako cukor v jeho rôznych podobách. Niektoré štúdie sa zmieňujú o drobných vedľajších účinkoch Stévia, ako sú kŕče v bruchu, nevoľnosť alebo interakcie s liekmi na diabetes a vysoký krvný tlak.
Pamätajte na to, že všetkého veľa škodí. Ale aj cez to zostáva Stévia prijateľnejším sladidlom ako cukor, ktorý spôsobuje pri nadmernom množstve rad civilizačných chorôb a pridáva sa do všetkého, dokonca aj do slaných pochutín. Vyberajte iba prírodne spracovanú Stevie, ktorú zoženiete na botanike. Ak sa Stevie chcete chudnúť, odnaučíte sa s ňou zladiť cukrom, ale postupne by ste si mali odvykať zladiť aj Stevie. Umelé sladidlá bez kalórií totiž môžu v konečnom dôsledku spôsobiť prejedanie, pretože vytvárajú rezistenciu na hormón leptín. A ten je dôležitý na to, aby mozog vedel, kedy máte prestať jesť.