Stévia cukrová - Prášok z listov
Stévia cukrová - Prášok z listov
Stévia cukrová - Prášok z listov
Stévia cukrová - Prášok z listov

Stévia cukrová
Prášok z listov

Stevia rebaudiana, Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky
Produkt z Španielska

Stévia sa používala po stáročia v Južnej Amerike na sladenie nápojov, ale i pokrmov. Celý popis
Doručíme ve streda 26.9.
Prihláste sa a získajte lepšiu cenu
Našim verným zákazníkom dávame lepšie ceny.
Prihlásiť sa
Iné formy Drvené listy
Stévia cukrová, latinsky Stevia rebaudiana, je bielo kvitnúce tropická rastlinka, s pôvodom v Južnej a Strednej Amerike. Tu ju po stáročia využívali kmene Guarani, Sateré Maué a ďalšie, ako sladidlo. Kvôli tomu je cenená až do dneška. Používa sa predovšetkým ako náhrada cukru, vo vyššej koncentrácii má chuť sladkého drievka. Kto by si myslel, že je rod Stevia nepočetný, mýlil by sa. Pod tento rod patrí celkom 150 kríkov a bylín.
Históriu Stévie sprevádza značná kontroverzia. Všetko začalo roku 1931, kedy francúzski vedci prvýkrát z rastlinky izolovali glykozidy. Tieto látky sú zodpovedné za sladkosť Stévie. Dostali mená po rastline – steviocid a rebaudiozid.
Tieto látky majú mnoho výhod, predovšetkým sú 250-300x sladšie ako klasický cukor, sú stále aj za zvýšeného tepla, nekvasia a nemenia svoje pH. Prvé použitie prišlo v 20. storočí, kedy sa začal obmedzovať cukor a prechádzalo sa na takzvané umelé sladidlá. Používané cyklamáty a sacharíny však môžu byť karcinogénne, preto výrobcovia začali zháňať po niečom inom. Začiatkom 70. rokov začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd riešiť možnosť používania Stévie, ako sladidlá. V dnešnej dobe tvorí 40 % na japonskom trhu s umelými sladidlami. Používa sa tiež na sladenie Coca-Coly a podobných nápojov. Rovnaké využitie našla aj v Číne, vo Východnej Ázii a Južnej Amerike. Prečo nie v tej severnej? To je veľmi jednoduché – kedysi to tak bolo, ale všetko sa zmenilo roku 1985. V tomto roku vyšla štúdia, ktorá označila Steviol za mutagén.
Ďalšie štúdie preukázali zvýšenú citlivosť na inzulín a ďalšie prejavy. Postupne bolo všetko vyvrátené a opäť preukázané. Svet tak čakal na konečnú štúdiu, ktorá by objasnila situáciu so Stéviou. Roku 2006 svetová zdravotnícka organizácia WHO pripravila nové štúdie dokazujúce nezávažnosť rastlinky. Preukázalo sa niekoľko účinkov, ale ani to nestačilo na to, aby ju svet opäť prijal. Roku 2011 Európska únia schválila užívanie sladidlá, nie samotnú rastlinu. Tú si však môžeme vypestovať aj u nás. Nie je náročná na podnebie, preto sa jej pomerne dobre darí. Postačí jej kvetináč a cez leto pozícia za oknom smerom k východnej strane. V zime by sme ju mali schovať pekne do tepla. Poďme si povedať niečo k celkovému zastúpenie látok.
Zloženie Stévie
Sladiace látky by sme našli v celej rastline, vyjmúc korene. Prevažne listy sú plné glykozidov, nazývanými steviozidy. Okrem nich je stévia bohatá na rebaudiozid A, C, D, E, vitamíny A, C, E, K a P, triesloviny, beta-karotén, fosfor, horčík, vápnik a ďalšie.
 
Nemôžete spať? Vieme, ako na zdravý spánok!
16.marca 2018
Spánok je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Dostatočný spánok nám dodá veľa energie a pozitívnej nálady. Pokiaľ Vás ale trápi neustála únava a nemôžete večer zaspať, prečítajte si, akú dodržiavať spánkovú hygienu a aké bylinky pôsobí na nespavosť! Zobraziť viac
Ako skladovať bylinky
12.februára 2018
Bylinky používame na dochucovanie jedál, liečbe rôznych zdravotných neduhov a posilnenie tela a ducha. Viete ale ako bylinky správne skladovať, aby nestratili svoju arómu, prvotriednu akosť a liečivé vlastnosti? Zobraziť viac
Postupy sušenia potravinových doplnkov
12.februára 2018
Potravinové doplnky dodávajú organizmu živiny, ktoré neprijme v dostatočnej miere z bežnej stravy. Priaznivo ovplyvňujú naše zdravie a môžu pôsobiť ako prevencia pred chorobou, alebo podporiť existujúcu liečbu. Premýšľali ste ale nad tým, ako sa také potravinové doplnky vyrábajú? Používajú sa na to rôzne metódy sušenia, ktoré sú šetrné k účinným látkam. Prezradíme vám, na akom princípe jednotlivé princípy fungujú. Zobraziť viac
Zatočte s bolesťou prírodnou cestou - bylinkami!
24.januára 2018
Bolesť nás dokáže ochromiť a vyradiť z bežnej prevádzky. Nenechajte sa jej ovládnuť a vyzbrojte sa bylinkami, ktoré potlačia bolesť a navráti Vám stratenú rovnováhu. Vymeňte chemické lieky za bylinky s minimom nežiaducich účinkov a zatočte s migrénou a rôznymi bolesťami tela. Zobraziť viac
Od baby korenárky k moderným analytickým metódam
01.decembra 2017
Moderná doba je zvedavá a analytická. Nestačí len skúsenosti našich babičiek a moderných bylinkárov. Chceme všetko vedieť presne. Skúmame, z čoho sa byliny skladajú, koľko a akých látok obsahujú a ktoré z nich a v akom množstve sú nám vlastne prospěné. Zobraziť viac
Vyskúšajte Steviu ako zdravú náhradu cukru!
08.novembra 2017
Ochutnali ste niekedy Steviu? Ak nie, je načase to napraviť a vpustiť toto prírodné sladidlo do svojej kuchyne! Stevia v mnohom predbehne cukor a je vhodná aj pre diabetikov. Táto sladká bylina je skvelým kompromisom, keď sa nechcete vzdať sladkého, ale odmietate sladiť cukrom! Zobraziť viac
Vyskúšajte lahodné čaje z Kustovnica čínskej
06.novembra 2017
Už ste niekedy ochutnali čaj z Kustovnice čínskej? Že nie? Uvarte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnajte si horúce nápoje s povzbudzujúcimi účinkami. Výsledkom budete ohromení! Vyskúšajte ešte dnes čaje z Goji a ďalších našich kvalitných prírodných produktov. Zobraziť viac