Sortiment

Gastrointestinálne poruchy

Späť do slovníka
Gastrointestinálny trakt (ďalej len "GIT") je veľmi zložitý a rozsiahly orgánový systém. Existuje preto naozaj veľké spektrum viac či menej závažných ochorení a porúch, ktoré postihujú jednotlivé orgány. Poruchy a ochorenia GIT môžu fyziologicky prebiehať s organickými zmenami v organizme alebo bez nich.

Funkčné a organické poruchy gastrointestinálneho traktu

Organické poruchy GIT

Medzi ochorenia GIT, ktoré spôsobujú organické zmeny v organizme manifestujúci anatomickými, histologickými, biochemickými či endoskopickými nálezy patria predovšetkým:

  • orgánové zápaly
  • potravinové intolerancie
  • autoimunitné ochorenia
  • nádorové ochorenia
  • žalúdočné vredy
  • cirhózy pečene a i.

Funkčné poruchy GIT

Všetky poruchy GIT bez organických zmien sa súhrnne nazývajú dyspepsie. Jedná sa o funkčné poruchy regulácie (zmeny motility, tonusu a poruchy hormonálnej regulácie). Ich výskyt je veľmi častý - takmer každý človek sa s nimi v nejakej podobe počas života stretne.

Ťažkosti tohto typu nie je jednoduché diagnostikovať, pretože sú spôsobené mnohými navzájom sa ovplyvňujúcimi faktormi bez jednotnej príčiny. Časté je tiež spojenie s psychosociálnym stavom a nervovou dysfunkciou. Najhojnejšie sa vyskytujúcou poruchou z tejto kategórie je syndróm dráždivého čreva.

Funkčné poruchy GIT delíme podľa časového priebehu na
  • akútne – často spôsobené alimentárnou záťažou alebo toxickými vplyvmi
  • chronické – trvajúce dlhšie ako 3 mesiace

Horná a dolná dyspepsia

Horná dyspepsia je ochorenie ústnej dutiny, pažeráka, žalúdka, pankreasu, pečene, dvanástnika, žlčníka a žlčových ciest. Najčastejšími prejavmi sú
  • ľahko lokalizovateľná tlaková bolesť v hornej časti brucha
  • nadúvanie
  • nevoľnosť
  • pachuť v ústach
  • grganie
  • pocit plnosti žalúdka či pocit "žalúdka na vode"
Dolná dyspepsia značí poruchy tenkého a hrubého čreva a konečníka. Príznaky sú nasledovné
  • horšie lokalizovateľná bolesť v dolnej časti brucha
  • nadúvanie
  • plynatosť
  • poruchy vyprázdňovania
  • hnačka/zápcha

Príčiny porúch GIT

Vznik ochorenia má obvykle na svedomí kombinácia mnohých rôznych faktorov, ktoré môžeme viac či menej ovplyvniť. Spúšťačom mnohých ochorení GIT býva často nervová nestabilita a dlhotrvajúci stres. K ochoreniu aj veľkou mero prispievá nezdravý životný štýl - nevhodné stravovacie návyky, fajčenie, alkohol, nedostatok pohybu a tiež narušená imunita organizmu a nesprávne hygienické návyky. Nemožno nespomenúť samozrejme tiež nesporný vplyv genetiky.

Najčastejšie prejavy ochorenia GIT

Všetky poruchy a ochorenia GIT sa zhodne prejavujú tráviacimi ťažkosťami. Medzi najčastejšie patrí kŕče, hnačka, nechutenstvo, zápcha či plynatosť. U závažnejších ochorení, ako sú zápaly či nádorové ochorenia, sa často objavuje aj krvácanie, ktoré pri podceneniu stavu a dlhodobejšom priebehu môže viesť až k anémii.

Vzhľadom na to, že Slovenská republika patrí už roky medzi krajiny s najvyšším výskytom kolorektálneho karcinómu (nádoru hrubého čreva) na svete, je najmä u mužov nad 50 rokov, ktorí sú vznikom nádoru najviac ohrození, nutné dbať na pravidelné preventívne vyšetrenia.

Liečba a prevencia porúch GIT

Pri opakujúcich sa ťažkostiach je najprv nutné pomocou lekárskeho vyšetrenia a následnej laboratórnej analýzy vylúčiť závažné nádorové a iné vážne ochorenia GIT. Ak sa preukáže ochorenie s organickými zmenami, je potrebné čo najskôr začať s vhodnou liečbou a farmakoterapiou, ktorú navrhne ošetrujúci gastroenterológ.

V prípade akéhokoľvek ochorenia GIT je nutné sa zamerať na posilnenie imunitného systému a tiež úpravu a následné dodržiavanie správnej životosprávy. Dôležitý je aj dostatok pohybu a psychická pohoda. Podobné zásady je nutné dodržiavať aj ako prevenciu pred vznikom týchto ťažkostí. S ohľadom na typ ochorenia je veľmi často nutné dodržiavať špeciálny diétny režim či vyradiť vybrané skupiny potravín. Pri chronickom stave je vhodné farmakoterapiu podporiť tiež prírodnými prípravkami na báze liečivých bylín.

Pomoc z prírody

Byliny sú od pradávna skvelým pomocníkom v boji s chorobami rôzneho druhu. V oblasti gastrointestinálnych porúch to platí jednoznačne. Existuje celý rad bylín, ktoré slúžia ako prevencia vzniku ochorenia alebo pomáhajú zmierneniu jeho priebehu. Byliny môžu byť tiež doplnkom klasickej farmakologickej liečby. Poďme sa pozrieť na tie najvýznamnejši.

Mäta v boji proti dráždivému tračníku

Mäta pieporná je jednou z najvýznamnejších bylín, ktorá pomáha zlepšovať celkové trávenie. Účinnými látkami, ktoré mäta obsahuje, sú mentol, flavonoidy, silice, organické kyseliny a triesloviny. Mäta je súčasťou väčšiny žalúdočných čajov. Pre zlepšenie stavu je odporúčané vypiť niekoľko šálkov mätového čaju denne.

Mäta pomáha proti žalúdočným kŕčom, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a žlče, pomáha pri zápaloch žlčníka, nadúvaniu a nechutenstve. Jej pozitívne účinky na syndróm dráždivého čreva preukázali tiež napríklad talianske štúdia publikované v časopise Digestive and Liver Disease. Vedci zistili, že počas 4-týždňovej liečby mätou došlo u všetkých pacientov k výraznému zmierneniu problémov v súvislosti s týmto ochorením.

Medovka upokojí nervy aj žalúdok

Medovka lekárska pomáha celkovému ukľudneniu a uvoľneniu organizmu. Liečivé sú predovšetkým vzácne silice a flavonoidy. Medovka pomôže k uvoľneniu kŕčov v žalúdku, pri zápaloch žlčníka a tiež od nepríjemného nadúvania.

Harmanček pomôže s liečbou žalúdočných vredov

Rad štúdií a výskumov potvrdili pozitívne účinky harmančeka pravého na celkové trávenie. Účinnými látkami sú silice, flavonoidy, organické kyseliny a ďalšie zlúčeniny. Niektoré z nich (hlavne bisabolol) majú upokojujúci účinok na hladké svalstvo a tým dokážu upokojiť podráždenú tráviacu sústavu. Pravidelná konzumácia harmančeka pomáha tiež pri zápalových ochoreniach čriev, v boji proti dráždivému črevu či nevoľnosti. Je tiež veľmi účinný pri liečbe žalúdočných vredov. V kombinácii s ďalšími bylinkami býva súčasťou celého radu žalúdočných čajov.

Palina ako horký pomocník zdravého trávenia

Palina síce nie je chuťovo najprívetivejšia bylina, o to viac je ale účinná. Liečivé sú kyseliny, flavonoidy a silice, ktoré majú antiseptický účinok. Ďalšími významnými látkami sú triesloviny, ktoré pôsobia antioxidačne a antibakteriálne a tiež môžu za typickú horkú chuť paliny.

Palina sa najčastejšie konzumuje vo forme čajov, ktoré podporujú funkciu pečene a žlčníka, pomáhajú proti nechutenstve, lieči problémy so zníženou žalúdočnou kyslosťou a sú účinné tiež pri ochorení pečene.

Použité zdroje
  • LUKÁŠ, Karel. Funkční poruchy trávicího traktu. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0296-7
  • LUKÁŠ, Karel a Jiří HOCH, ed. Nemoci střev. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0353-9
  • MAYER, E A. The neurobiology of stress and gastrointestinal disease. Gut [online]. 47(6), 861-869 [cit. 2019-04-23]. DOI: 10.1136/gut.47.6.861. ISSN 00175749. Dostupné z: http://gut.bmj.com/cgi/doi/10.1136/gut.47.6.861
  • TAYLOR, Cormac T. a Sean P. COLGAN. Hypoxia and gastrointestinal disease. Journal of Molecular Medicine [online]. 2007, 85(12), 1295-1300 [cit. 2019-04-23]. DOI: 10.1007/s00109-007-0277-z. ISSN 0946-2716. Dostupné z: http://link.springer.com/10.1007/s00109-007-0277-z
  • JAN, Šťovíček. Funkční dyspeptické poruchy: Funkční dyspepsie. Medicína pro praxi [online]. 2006, 2013/11/7, 10(10), 325-328 [cit. 2019-04-23]. Dostupné z: http://medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2013/10/04.pdf
  • CAPPELLO, G., M. SPEZZAFERRO, L. GROSSI, L. MANZOLI a L. MARZIO. Peppermint oil (Mintoil®) in the treatment of irritable bowel syndrome: A prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Digestive and Liver Disease [online]. 2007, 39(6), 530-536 [cit. 2019-05-21]. DOI: 10.1016/j.dld.2007.02.006. ISSN 15908658. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1590865807000618
  • RAVIKUMAR, Chandini. Review on Herbal Teas. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2014, 6(5), 236-238. ISSN 0975-1459.
  • GUPTA, Sanjay, Janmejai K. SRIVASTAVA a Eswar SHANKAR. Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular Medicine Reports [online]. 2010, 3(6) [cit. 2019-05-21]. DOI: 10.3892/mmr.2010.377. ISSN 17912997. Dostupné z: http://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895

Bylinná aromaterapia, harmanček
Späť do slovníka