Acerola (barbadoská čerešňa), pochádza zo Strednej Ameriky a najviac sa pestuje v Brazílii. Tento až trojmetrový teplomilný ker má oranžové až tmavočervené plody, ktoré majú ľahko kyslú ovocnú chuť pripomínajúcu citróny.
Acerola sa suší a drví na jemný prášok obsahujúci prírodný vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Ďalej obsahuje tiež vitamíny A, B1, B2, B3, B6, vitamín E, kyselinu listovú, minerály, vitamín P, rutín a hesperidín.
Plody Malpighia glabra – barbadoskej čerešne, sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú až 30-krát viac vitamínu C ako citrusové plody. Vitamín C je jedným z najdôležitejších vitamínov pre organizmus a keďže si ho telo nedokáže vytvoriť samo, je potrebné pravidelne ho dopĺňať.
Rod bol pomenovaný po talianskom prírodovedcovi a lekárovi zo 17. storočia, Marcelovi Malphigiovi.
Dávkovanie
Odporúčaná denná dávka je 0,5 g – 1 odmerka. Pri športovej záťaži a veľkom vypätí (nemoc, stres v práci, skúšky) je nárazové zvýšenie príjmu vitamínu C na 1,5 g – 2 g, 3 – 4 odmerky.
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Malpighia glabra, Malghípie, Acerola, Barbadoská třešeň