Počas augusta sa stalo video nemeckej profesorky na Univerzite vo Freiburgu a Univerzite v Harvarde Karin Michelsové na YouTube doslova virálne. Počas prednášky s témou "Kokosový olej a ďalšie nutričné chyby" oznámila, že kokosový olej nie je zdravý. Nie je preto ani náhodou, že už na 7. mieste navrhnutých hesiel pri zadaní "Harvard profesor" Google ponúka pokračovanie termínu "kokosový oil poison". Prednáška bola síce 50ti minútová, v online svete spôsobila vcelku rozruch.
Kokosový olej ako superpotravina?
Vyjadrenie profesorky prišlo redakcii Botanic natoľko kontroverzné, že sme sa rozhodli problematiku bližšie zhodnotiť a viac kriticky je zanalyzovať. Naši editori konzultovali tému s výživovým poradcom a vykonali rešerš vedeckých analýz v dostupných databázach. Nasledujúci článok by mal všetko uzavrieť zistenými informáciami.
Status kokosového oleja ako superpotraviny bol už minulý rok preverovaný Americkou kardiologickou Spoločnosťou (American Heart Association, AHA), ktorá následne po zverejnení videa profesorky Michelsové obnovila svoje oficiálne guidelines, ktoré teraz novo odporúčajú sa nasýteným mastným kyselinám obsiahnutým v kokosovom oleji vyhýbať.
Je kokosový olej "čistý jed"?
Profesorka Michelsová išla vo svojich tvrdeniach oproti odporúčaní AHA o krok ďalej, keď sa vyjadrila smerom ku kokosovému oleju ako o "čistom jedu" a že sa jedná o "tú najhoršiu potravinu, ktorú môže ktokoľvek konzumovať".
Neexistuje štúdie poukazujúci na významné zdravotné benefity pri konzumácii kokosového oleja. S profesorkou Michelsovou v tomto smere musíme súhlasiť, pretože to sa týka účinnosti použitej látky alebo zmesi látok použité na liečbu alebo prevenciu nejakého ochorenia alebo ovplyvňovania orgánovej sústavy.
Klinické hodnotenie účinnosti sa v rámci medicíny založenej na dôkazoch vykonáva výhradne na testovaniu nových liekov alebo starších molekúl v nových indikáciách, nie na potravinách. Môžeme sa stretnúť s hodnotením účinnosti bylín, prostriedkov používaných v tradičnej liečbe alebo extraktov / obsahových látok získaných z prírodných zdrojov. Inak povedané; naozaj neexistujú štúdie hodnotiace efekt užívania kokosového oleja. Existujú však štúdie hodnotiace užívanie nasýtených mastných kyselín, ktoré sú obsiahnuté v kokosovom oleji.
Bezpečnosť
Podľa Michelsové je kokosový olej nebezpečnejší ako konzumácia masti, pretože obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu upchať koronárne tepny. Prítomnosť nasýtených mastných kyselín je možné detekovať celkom rýchlo, pri izbovej teplote zostávajú v tuhom skupenstve (ako v prípade masla alebo masti). Cez obsah veľkého množstva nenasýtených mastných kyselín, experti odporúčajú olivový, ľanový a repkový olej ako alternatívu. V kokosovom oleji je vysoký obsah nasýtených mastných kyselín a profesorka Michelsová tvrdia, že tým dochádza k “zvýšeniu LDL cholesterolu a rizika upchatia srdcových tepien”.
K ostatným superpotravinám sa Michelsová vyjadrila skratkovito. Acai, Chia semienka a Matcha čaj sa podľa profesorky zdajú skôr neefektívne. K ich bezpečnosti sa narozdiel od kokosového oleja nevyjadrila.
Z pohľadu výživového poradcu
Kokosový olej by sa mal konzumovať v zníženej miere, nemožno ho však považovať za jed. Určite nie je vhodné konzumovať kokosový olej denne, pretože z nutričného hľadiska je jeho jedinou výhodou absencia veľkého množstva cholesterolu (maximálne stopy). Kokosový olej možno v jedálničku používať pre spestrenie zdravých tukov a chuti.
Čo sa týka chia semienok, matcha atď,. nemôžeme ich považovať za superpotraviny, ak sú užívané krátkodobo. Každá z týchto potravín má špecifické možnosti vstrebávania živín. Pre výsledný efekt by sa mali preto užívať dlhodobo, aby sme ich potom mohli považovať za superpotraviny s pozitívnym dopadom na ľudské telo. Dlhodobé užívanie sa tu berie za dobu od 8 mesiacov dlhšie.
So slovami profesorky Michelsové môžeme súhlasiť za určitých podmienok. Potraviny môžu byť pre ľudský organizmus záťaž a môžeme ich považovať za "jed", ak je človek konzumuje a nevie, že je na ne alergický alebo trpí určitým druhom neznášanlivosti. V takom prípade to však dá telo skôr či neskôr najavo. Vždy je vhodné si pred nasadením doplnkov stravy alebo zmeny diéty všetko dobre premyslieť a prípadne osloviť odborníka; výživového poradcu, homeopata, lekárnika, lekára, kvalifikovanú obsluhu predajcov zdravých potravín alebo online poradne v špecializovaných obchodoch na bylinky a doplnky na výživu.
Sú nasýtené mastné kyseliny naozaj tak nezdravé?
Väčšina vedcov sa zhoduje, že olivový alebo ľanový olej je dôležitou súčasťou zdravého diétneho režimu. Na druhú stranu sa stále vedú odborné diskusie, či ak sú nasýtené mastné kyseliny naozaj škodlivé.
Štúdia z júla 2018 vytlačená v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že pacienti dlhodobo konzumujúci tučné jedlá (tučná v zmysle obsahujúci vysoké koncentrácie nasýtených mastných kyselín) ako sú syr, plnotučné mlieko a ďalšie, nie sú vo vyššom riziku kardiovaskulárnej smrti než ľudia , ktorí sa týmto potravinám dlhodobo vyhýbajú.
Prospektívna štúdia publikovaná v Lancetu sledovala stravovacie návyky a kardiovaskulárne udalosti približne 135 000 pacientov v 18 krajinách sveta. Autori štúdie zistili, že ľudia s vysokotučnou diétou bez konzumácie sacharidov mali 23% znížené riziko úmrtia z dôvodu kardiovaskulárnych príhod, výskytom kardiovaskulárnych chorôb alebo infarktu myokardu. Pacienti konzumujúci nasýtené mastné kyseliny mali dokonca nižší výskyt mŕtvice ako osoby s inou stravou.
Záver téme kokosového oleja
Aký by teda mal byť záver ohľadom kokosového oleja? Ak vezmeme do úvahy medzinárodné odporúčania a údaje z niekoľkých vedeckých metaanalýz, striedme užívanie nasýtených mastných kyselín by malo byť považované za bezpečné, ba i prospešné, a preto je niektoré odporúčanie stále vo svojich textoch zmieňujú.
A ako sa hovorí už od čias Paracelsa, rozdiel medzi jedom a liekom je v dávke. Preto varte, jedzte a športujte s rozumom a nenechajte sa vydesiť všetkým, čo vás vydesiť chce.