Čo to je estragón?
Táto bylinka sa označuje aj ako palina dračia alebo latinsky Artemisia dracunculus. Môžete pre neho ale započuť aj názvy ako Čisárik, dragon, hadie korenie alebo Tarkan. Jedná sa o príbuzného ďalších druhov paliny. Nebojte, na rozdiel od ostatných však chýba ona výrazne horká chuť. Pre svoje účinky bol využívaný už od staroveku.
Túto viacročnú bylinku u nás nájdete len výnimočne, pestuje sa skôr na záhradách alebo v kvetináčoch. Palina dračia môže dorastať do výšky až jedného metra, má nenápadné žlté kvietky. V kuchyni sa využívajú listy rastliny. Ich chuť možno pripodobniť k majoránke alebo bobkovému listu, ale rozhodne nemožno takto estragón pri varení nahradiť.
Aký má vplyv na naše zdravie?
Estragón má na naše zdravie mnoho pozitívnych účinkov. Dokáže normalizovať funkciu obličiek, podporuje tak vylučovanie odpadových látok z tela. Prispieva tiež k udržaniu vhodnej hladiny cukru v krvi. Pri jeho pravidelnom užívaní získava naše telo lepšiu obranyschopnosť. Keďže pôsobí ako antioxidant, zamedzuje predčasnému starnutiu buniek. Pozitívne pôsobí na stav kĺbov a kostí. Podporuje trávenie a zároveň povzbudzuje chuť k jedlu. Ženy ho ocenia v čase pred nástupom menštruácie, kedy zmierňuje rôzne nepríjemné prejavy. Je možné ho odporučiť tiež pri menopauze. Zároveň pomáha ľahšie navodiť duševnú pohodu.
Vďaka jeho účinkom ocenia estragón predovšetkým ženy stredného a vyššieho veku. Nadšené kuchárky môžu vyskúšať jeho využitie v kuchyni. Zároveň je nadchnú jeho účinky na zdravie. Estragón u nich môže pomôcť s riešením ženských ťažkostí aj rôznych problémov so zažívaním.
Ako ho použiť?
Ako už bolo povedané, estragón sa používa ako korenie. Je obľúbený predovšetkým v juhoeurópskych kuchyniach. Pri varení sa hodí do mäsových jedál (ideálny je na hydinu a ryby), zeleninových pokrmov, ale napríklad aj do omáčok. Môžete ho využiť tiež naložený do octu či olivového oleja. Na trhu je k dostaniu treba tiež estragónová horčica. Vo vybraných receptoch stačí použiť estragón naozaj len v malom množstve, aj tak výrazne ovplyvní vôňu a chuť jedla.
Môžete si z neho ale pripraviť aj nálev. Stačí zaliať jednu čajovú lyžičku sušenej bylinky 250 ml vriacej vody a následne nechať zhruba 10 minút odstáť. Po precedení môžete postupne popíjať. Býva doporučované takto užívať maximálne dve šálky denne.
Kde kúpiť estragón?
Listy estragónu si môžete pohodlne objednať usušené. Potrebné množstvo potom teda vždy len využijete ako korenie alebo si z neho pripravíte nálev. U nás sa môžete spoľahnúť na predaj kvalitných produktov, u ktorých sme si istí ich pôvodom aj celkovým spracovaním.